Рома пречупи Фейенорд и вдигна Лигата на конференциите в Тирана
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Жозе Моуриньо влезе в историята, след като спечели всички европейски клубни турнири

Рома е първият носител в историята на Лигата на конференциите. “Римските вълци” надвиха с минималното 1:0 Фейенорд на финалния мач, който се изигра в Тирана.

С успеха си италианският тим си гарантира място в групите на Лига Европа догодина, макар да си спечели такова и през Серия А, докато Жозе Моуриньо влезе в историята като първият треньор, спечелил всяки един европейски клубен турнир – Шампионската лига с Порто през 2004 година и Интер през 2010 година, Лига Европа с Порто през 2003 година и Манчестър Юнайтед през 2017 година и сега Лигата на конференциите.

Това е първи трофей във витрината на Рома от 2008г. насам, когато триумфираха с Купата на Италия.

Срещата в Тирана започна зле за “римските вълци”, които трябваше да правят принудителна смяна още в 17-та минута. Хенрик Мхитарян беше рискуван като титуляр, въпреки че до последните часове лекуваше контузия и се оказа, че просто няма как да продължи мача и на негово място влезе Серхио Оливейра.

В 32-та минута обаче по-добрата игра на Рома даде резултат. Николо Заниоло беше намерен в наказателното поле, той пое на гърди, а след това пусна топката между вратаря на нидерландците и защитник, за да открие за 1:0. С гола си Заниоло стана първият италианец с гол във финал на евротурнир от 2007 година насам, когато Филипо Индзаги вкара две попадения на Ливърпул в битката за трофея в Шампионската лига.


След почивката Фейенорд се активизира, като още в 47-та минута можеше да изравни. Първо удар на Герно Траунер срещна гредата на Патрисио, а при добавката Тил беше спрян от стража на италианците.

Само три минути по-късно топката отново се отби от лявата греда на Рома, този път Малачия стреля от дистанция, но Патрисио се намеси достатъчно, за да прати кълбото в рамката на вратата.

В следващите минути Рома прие играта в собствената си половина, но не си позволяваше да дава на Фейенорд сериозни възможности пред гола. В 86-та минута Пелегрини получи топката на много добра позиция в наказателното поле и стреля, но Байол спаси по перфектен начин.

Рома удържа сухата мрежа до края на мача и триумфира в турнира, като освен трофея, ще приберат и допълнителни 5 милиона евро в сметката си, освен тези, които си заработиха до момента.