10 години без Славния Иван
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
И до днес Иван Славков остава един от най-уважаваните спортни дейци в международен мащаб

На днешния ден – 1 май, се навършват десет години от кончината на една от най-колоритните фигури в българския спортен и обществен живот – Иван Славков.

10 години без Славния Иван 1

Охулван от някои заради свободолюбивия си начин на живот, дипломираният инженер от ВМЕИ “В. И. Ленин” остава завинаги в сърцата на милиони българи както успешен спортен деец, работил усърдно за извеждането на България на едно от челните места в спортната йерархия.

В продължение на години Слваков е сред най-умелите ръководители на Българския олимпийки комитет (БОК) и Българския футболен съюз (БФС).

Между 1967 и 1969 година е журналист в икономическия отдел на вестник “Труд”, а след това за кратко е главен редактор на “Работническо дело”.

През 1971 година оглавява Българската телевизия, като остава начело цели 11 години. Именно това е периодът, в който БНТ (тогава БТ) бележи най-солидния си възход.

По времето на Славков щатът в националната телевизия набъбва на 4000 човека, а всички те са благодарни на Батето и не крият добрите си думи за него. Не е тайна, че през тези 11 години Славков не уволнява нито един служител.

10 години без Славния Иван 2

Като телевизионер бившият зет на Тодор Живков дава път на знакови предавания като “Панорама” и “Всяка неделя”. Именно той дава картбланш на Хачо Бояджиев да се развихри с колоритните новогодишни програми.

В част от този период е бил председател на българските филателисти, както и заместник-председател на Комитета по култура. В края на 70-те години е председател на футболния клуб “Левски-Спартак”.

През 1982 година е избран за председател на БОК, а пет години по-късно става пожизнен член на МОК. Работи усилено за каузата на София да домакинства на зимни олимпийски игри през 1992-а и 1994-а година.

През 1995 година е избран за президент на БФС, като три пъти е преизбиран на поста.

10 години без Славния Иван 3

Славков е бивш състезател по водна топка. Носи екипите на Септември, Академик, ЦСКА и националния тим.

След неговата кончина през 2011 година, директорът в световната футболна централа ФИФА – Валтер Гаг, дошъл специално в София, за да се поклони пред тленните останки на Батето, заявява:

“Директор във ФИФА съм от 29 години,” казва Гаг. “Бях много добър приятел на Иван Славков. Бяхме заедно в комитети на ФИФА в продължение на много години.

“Иван бе добър приятел на ФИФА и нашия президент Сеп Блатер. Иван бе човек със страхотен характер и харизма. Той направи много за спорта. Имаше отлични връзки в спорта, не само във ФИФА, но и в МОК. Това бе прекрасно!

“Иван Славков е много уважаван във ФИФА и МОК! Веднъж пътувахме във влака и помня, че постоянно се шегуваше с всички вътре. Бе прекрасен човек…”

Батето ще бъде запомен със свежото си чувство за хумор. Въпреки че е бил ръководител на Левски, той остава и като пример за разбирателство и уважение между двата лагера.

“Един ден, когато отида да изкачвам Еверест, със себе си ще нося знамето на ЦСКА, за да го забия на върха,” заявява веднъж Славков, разочарован от случващото се в страната години след началото на прехода. “По-добре знамето на Червените, отколкото на България…”