10-те най-скъпи трансфери на Манчестър Сити
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Вижте кои са рекордните сделки на "гражданите" за цялата им история

Манчестър Сити е добре познат като клубът, който най-често харчи огромни суми за нови играчи. Разбира се, това стана традиция от 2008 година насам, когато Шейх Мансур закупи „гражданите“. Тогава той дойде с гръм и трясък, плащайки 43 милиона евро за бразилеца Робиньо, което обаче беше само малка капка морето от над 1 милиард инвестиции в клуба.

За близо 16 години „гражданите“ е направиха редица високопрофилни трансфери, което е в основата на това сега Сити да е доминант в Англия и Европа.

Ето и кои са 10-те най-скъпи трансфера на клуба в цялата им история:

  1. Джак  Грийлиш – 117.5 милиона евро
  2. Йошко Гвардиол – 90 милиона евро
  3. Кевин Де Бройне – 76 милиона евро
  4. Рубен Диаш – 71.6 милиона евро
  5. Родри – 70 милиона евро
  6. Рияд Марез – 67.8 милиона евро
  7. Жоао Кансело – 65 милиона евро
  8. Аймерик Лапорт – 65 милиона евро
  9. Рахийм Стърлинг – 63.7 милиона евро
  10. Матеус Нунес – 62 милиона евро

Матеус Нунес – 62 млн евро (2023г.)

Манчестър Сити направи значителни инвестиции през лятото на 2023 г., като похарчи общо 241,9 милиона евро за нови попълнения след триумфалния сезон, в който спечелиха требъл (Висшата лига, ФА Къп и Шампионска лига). Едно от най-големите попълнения беше трансферът на Матеус Нунес от Уулвърхемптън за 62 милиона евро.

Интересното е, че Нунес не беше първоначалната цел на клуба. Манчестър Сити първо се опита да привлече Лукас Пакета от Уест Хем, но преговорите се провалиха поради разследване срещу бразилския полузащитник за предполагаеми хазартни нарушения. След това Пеп Гуардиола и ръководството на Сити се насочиха към Нунес, когото треньорът беше нарекъл “един от най-добрите играчи в света” още през 2022 г., когато португалецът играеше за Спортинг Лисабон.

Рахийм Стърлинг – 63.7 милиона евро (2015г.)

Когато Манчестър Сити подписа с Рахийм Стърлинг през 2015 г., той беше едва на 20 години, и сделката за него на стойност 49 милиона паунда представляваше значителен риск. Стърлинг вече беше показал обещаващи качества в Ливърпул, но липсваше консистентност, което беше ясно от скромния му резултат от шест гола и две асистенции в първия му сезон за Сити.

Всичко обаче се промени, когато Пеп Гуардиола пое отбора през 2016 г. и започна да работи тясно със Стърлинг. Под ръководството на Гуардиола, Стърлинг се разви в един от най-опасните нападатели във Висшата лига. През сезон 2017-18 той отбеляза 18 гола, а през следващата година добави още 17, играейки ключова роля в завоюването на две поредни титли за Сити.

Рискът на клуба със Стърлинг определено се изплати. Той се утвърди като един от най-важните играчи на отбора и спечели множество трофеи преди да се присъедини към Челси през 2022 г. Стърлинг напусна Манчестър Сити като един от най-значимите им играчи за всички времена.

Аймерик Лапорт – 65 милиона евро (2018г.)

Привличането на Аймерик Лапорт през януари 2018 г. за 57 милиона паунда беше скъпо, както е типично за покупки от Атлетик Билбао, но той веднага оправда инвестицията. Лапорт помогна на Манчестър Сити да спечели титлата във Висшата лига през същата година и се наложи като ключов защитник в отбора на Пеп Гуардиола.

Вторият му сезон беше белязан от сериозна контузия, което силно повлия на отбора и се оказа решаващо за загубата на титлата от Сити през 2019-20, когато Ливърпул триумфира. Въпреки че партньорството между Джон Стоунс и Рубен Диас се утвърди като основно, Лапорт оставаше ключова фигура, особено в ротацията на Гуардиола.

Жоао Кансело – 65 милиона евро (2019г.)

Жоао Кансело се присъедини към Манчестър Сити през 2019 г. в сделка, която включваше размяна с Ювентус, изпращайки Данило в обратната посока. Сумата по трансфера и размяната беше значителна, но Кансело се оказа изключително ценно попълнение за отбора на Пеп Гуардиола.

След като премина през година на адаптация през сезон 2019-20, португалецът се утвърди като един от най-добрите играчи през следващия сезон. Кансело демонстрира своята универсалност и футболен интелект, като често играеше не само като десен бек, но и като полузащитник в атакуващи фази. Той се отличаваше със способността си да контролира темпото на играта, да създава положения и да защитава ефективно.

През сезон 2020-21, той бе ключов за спечелването на титлата във Висшата лига и допринесе съществено в атакуващите и защитните аспекти на играта. Кансело се утвърди като перфектен пример за “инвертиран бек” — тактика, характерна за стила на Гуардиола, където бековете често влизат навътре в полузащитата и диктуват играта.

Рияд Марез – 67.8 милиона евро (2018г.)

Рияд Марез стана част от Манчестър Сити през 2018 г., след като няколко години преди това блестеше за Лестър Сити и имаше ключова роля в сензационната им титла във Висшата лига през 2016 г. Трансферът му в Сити бе на стойност около 60 милиона паунда — доста висока сума по това време, но Гуардиола и ръководството знаеха, че Марез е играч със специален талант.

Марез се утвърди като един от най-добрите дрибльори и техничари във Висшата лига, притежавайки едно от най-добрите първи докосвания във футбола. По време на петте си сезона в Манчестър Сити, той бе жизненоважна част от отбора, особено в решаващите моменти в големите турнири.

През времето си на “Етихад”, алжирецът спечели множество трофеи, включително четири титли от Висшата лига, както и Шампионска лига през 2023 г.

Родри – 70 милиона евро (2019г.)

Когато Фернандиньо реши да си тръгне от Манчестър Сити, въпросът кой ще го замени беше един от най-важните на „Етихад“. Позицията на опорния халф е една от най-важните в тактиката на Гуардиола и той отново избра правилния човек – Родри. След слаб първи сезон в Англия, испанецът се преобрази през 2020/21 година, като спечели Висшата лига.

Важността му за Сити беше доказана и от факта, че влезе в топ 5 на класацията за Златната топка през 2023 година, след като отбеляза победния гол за триумфа им в Шампионската лига срещу Интер с 1:0 в Истанбул.

Рубен Диаш – 71.6 милиона евро (2020г.)

Трансфер, който всички виждаха като много рисков. Диас беше считан за огромен талант в Португалия, но колебливата му игра в защита накара много хора да приемат трансфера му в Сити с голяма въпросителна. Въпреки това, той ги опроверга и стана основна част от състава, който стигна до титлата във Висшата лига, а Диас стана Играч на годината.

Кевин Де Бройне – 76 милиона евро (2015г.)

Де Бройне е един от малкото топ трансфери на клуба, който не е закупен от Гуардиола. Белгиецът пристигна година преди испанския специалист и веднага пое тежестта от критиките в английската преса. Де Бройне се завърна във Висшата лига след неуспешен престой в Челси и имаше сметки за уреждане. Е, успя. Гуардиола направи от халфа един от най-добрите футболисти в света, който вече има двуцифрен брой трофеи, над 350 мача за клуба и е донесъл над 220 гола. Де Бройне определено е легенда за Сити и трансфер, за който всички фенове благодарят.

Йошко Гвардиол – 90 милиона евро (2023г.)

Гвардиол се превърна в най-скъпия защитник в историята след като Сити плати 90 милиона евро на РБ Лайпциг през лятото на 2023 година. Определено той се разви в един от най-добрите бранители в Германия и беше част от хърватския тим, който стигна до 1/2-финалите на Мондиал 2022. Въпреки младата си възраст, Гвардиол успя да понесе напрежението в Сити и е фундаментална фигура в отбраната им.

Джак Грийлиш – 117.5 милиона евро (2021г.)

През 2021 година Грийлиш счупи рекорда на Де Бройне за най-скъп трансфер на клуба. Английският халф впечатляваше в редиците на Астън Вила и към онзи момент беше най-скъпият английския футболист в историята.

Въпреки сериозната сума, Грийлиш не се радваше на много добър първи сезон с тима, но през 2022/23 година успя да намери правилния си ритъм и беше един от лидерите по пътя към требъла.