Амбциозни американски самбисти искат да популяризират руския спорт в Щатите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Тук, на изток, традициите свързани с практикуването и състезателния елемент в самбо отдавна се приемат като нещо нормално и характеризиращо микса от захватни бойни дисциплини, които се изучават. Българската школа по самбо например е датирана от средата на 20-ти век и вече е органична част от почти всяка зала, в която се практикува джудо. През последните десетилетия България е спечелила редица европейски и световни първенства в спортния раздел и този на т.нар. „бойно самбо“. На Запад обаче не е така.

За много държави с традиции в борбата, джудото, а вече и бразилското джу-джицу самбото продължава да бъде екзотика – неговите корени свършват в далечна Русия и бившите съветски републики, и мнозина все още не припознават този боен стил. Все пак – ентусиасти възнамеряват да променят това. И то в сърцето на дългогодишния идеологически противник на бившия Съветски съюз – Съединените щати.

Американски самибсти планират създаването на вътрешна лига по самбо. Сезонът ще се дели на зимен и летен, а правилникът ще бъде разделен на „спортно“ и „Бойно самбо“. Подобен турнир дори се проведе наскоро в Далас, щата Тексас, през месец февруари.

Плановете на ентусиастите е новият шампионат да стартира през 2021-ва година. До турнирите ще бъдат допускани атлети от всички щати на страната. Предвижда се и създаването на отбори, макар организаторите да обещават достъп до състезания на хора, които не са част от отборна структура. Любопитна подробност е, че ще бъде възможно създаването на тимове на момента в деня на започване на първенствата. Зимните изданияще се провеждат през месец февруари, а летните – през юни.

Обсъждат се възможности за индивидуални изпитания за сила, издръжливост и техника – иновации, чието предназначение в надпреварата по самбо тепърва ще бъдат обяснявани.

Новата самбо надпревара готвена в Щатите се очаква да привлече и хора от други стилове, които са готови да изпробват уменията си на този правилник. Това със сигурност ще привлече джудисти и представители на бразилското джу-джицу и борбата. Големите планове отвъд Океана биха могли да доведат и до създаването на нови школи по самбо. Те със сигурност ще имат нужда от добри инструктори – нещо, което Източна Европа и България в частност могат да осигурят безпроблемно.

От друга страна, Бойното самбо е оста атрактивен правилник, който без съмнение ще привлече интерес от страна на мнозина практикуващи смесени бойни изкуства. За разлика от много други стилове с освободени правила, този тип единоборство позволява дори удар с глава в глава – нещо наистина рядко срещано. Предстои да разберем дали намеренията на американските самбисти ще дадат плодовете, които всички очакват.