google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Аарон Уан-Бисака беше властен, Рос Баркли впечатли, Дийн Хендерсън запази суха мрежа – но кой друг хвана окото на Гарет Саутгейт през уикенда? Има толкова много опитни футболисти и млади надежди от Англия, но кой ще намери място в състава за Евро 2020? Евро 2020 стартира на 12 юни, като Англия попадна в група с отборите на Хърватия, Чехия и един от отборите, които ще се класират от плейофите.

 

Аарън Уан-Бисака

На пръв поглед предпочитаният избор на Англия вдясно на Евро 2020 изглежда просто.
Ключовата роля на Трент Александър-Арнолд в похода на Ливърпул към титлата във Висшата лига правилно видя, че защитникът на „червените“ ще излезе като кандидат за едно от първите имена в титулярния лист на Саутгейт – но такова решение може и да е прибързано.
Имаше много хващащи окото  изяви на Манчестър Юнайтед при победата в неделя с 2: 0 в дербито, но нито едно не може да се сравни с това на Аарон Уан-Бисака. Защитникът на Юнайтед, който носеше номера на Рахим Стърлинг от първия съдийски сигнал, доминирайки най-голямата заплаха от Манчестър Сити – атаката,  с примерна защитна игра, която накара Пеп Гуардиола  да се чуди какво решение да вземе.

Представянето на Уан-Бисака заслужено спечели похвали от бившия защитник на Ливърпул и Англия Джейми Карагър, който каза в Monday Night Football:  „Смятам, че Аарън Уан-Бисака е най-добрият защитник в света. Не мисля, че някой друг е способен да стане по-добър от него в ситуациите едно на едно.”

Саутгейт е изправен пред редица селективни дилеми, но не по-трудни от избора за десен  бек и остава да разберем дали мениджърът на Англия е избрал дефанзивната опция от Манчестър или атакуващата такава от Ливърпул. Сигурно е обаче, че Уан-Бисака е направил решението още по-трудно.

Дийн Хендерсън

Дийн Хендерсън, взет под наемот Манчестър Юнайтед, продължава да впечатлява с изявите си в Шефилд Юнайтед.

Призивите към него да получи своя шанс в националния отбор на Англия стават все по-силни и по-силни с всеки изминал мач и той впечатли отново със своите умения в събота от най-висок клас в края на мача срещу Норич, за да запази аванса от 1:0 на “остриетата”. 11 минути преди края на мача, той направи уникално тройно спасяване, за да откаже Бен Годфри, Марио Вранич и Йосип Дърмич от попадение. Тази негова изява, която му осигури 10-а суха мрежа в 27-те му мача във Висшата лига през този сезон, като по този начин той става 11-ият вратар, който достига до двуцифрено число под 23-годишна възраст, и четвъртият вратар на Англия, който го прави след Джо Харт, Скот Карсън и Джак Бътланд.

Феновете на Брамал Лейн отговориха със скандирания на “номер едно в Англия”, а Хендерсън, който получи първата си повиквателна за отбора на трите лъва през октомври след контузия на Том Хийтън, ще получи шанс да се докаже, когато Саутгейт обяви групата на Англия за приятелските мачове срещу Италия и Дания в края на март.

“Той нямаше кой знае колко работа и изведнъж направи няколко много важни спасявания, но това правят най-добрите. Дийн, според мен, е един от най-добрите”, каза шефът на “Остриетата”.

“Той изигра фантастичен сезон и има много важни 10 мача, които предстоят и на които трябва да играе и да се надяваме, на още няколко мача за купата. Бих бил много, много изненадан, ако не бъде повикан в предстоящия отбор на Англия. Сигурен съм, че ще бъде и ще получи възможност и в един от двата мача. Той има всичко, за което да играе.”

Хендерсън винаги се е изправял пред всяко едно предизвикателство пред него и не би било изненада да го видим в групата на отбора на Англия и да се пребори с Джордан Пикфорд и Ник Поуп, за да стане номер 1 на Саутгейт за Евро 2020.

Рос Баркли

Английският състав за Евро 2020 1

Враждебното посрещане, което Рос Баркли получи от феновете на Евертън, сякаш го подтикна да даде всичко от себе си в последния мач на Челси срещу “карамелите”.  Никога най-последователният играч, той показа най-доброто себе си в неделя.

Като започнем с двете асистенции за головете на Педро и Уилиан, които олицетворяват визията му за игра през цели мач. Той имаше възможност и да вкара гол, като два от трите му изстрела бяха в очертанията на вратата, но неговият съотборник в националния отбор Джордан Пикфорд не му даде шанс да ги реализира.

От стартовия състав на Челси, Баркли имаше най-високия рейтинг на пасове от  98,3% – завършвайки 57 от 58-те си паса – и отне топката  осем пъти. Ако продължи в същия дух през останалата част от сезона, той има много сериозни шансове за селекцията на Англия това лято.

Букайо Сака

Английският състав за Евро 2020 2

Букайо Сака не е ляв бек. Микел Артета каза категорично, че след победата на Арсенал над Уест Хем и всеки, който го е в задната позиция в този мач, ще се съгласи. И това, което прави той с подаването на дългите пасове.

Опта записа пет такива центрирания от Сака в мача в събота – но тези сурови числа не показват каква височина, завой и посока, произведени от 18-годишния, накараха играчите на Уест Хем да избиват топката в корнер или отчаяно да я чистят. Ясно е, че беше истинска заплаха.

В крайна сметка играта в предни позиции е по-позната за Сака, който игра в атака през младежките редици на Арсенал и записа името си в тези по-напреднали позиции в Лига Европа по-рано този сезон.

Но Арсенал има дупка на левия бек – има голям шанс отборът на Англия също да има. Бен Чилуел е човекът на този пост, но е много под най-доброто си ниво. Люк Шоу, въпреки последните подобрения, излезе извън рамката, докато ходът на Дани Роуз в Нюкасъл все още не го е върнал в старата си форма. В резултат на това може да има шансове за Сака да бъде избран, особено ако Саутгейт наблегне повече на задните позиции и търси бек, който да се включва в атаките по фланговете.

Джарод Боуен

Английският състав за Евро 2020 3

За втора поредна седмица Джарод Боуен си спечели мястото в позитивната част на тази колона – и втора поредна седмица той се зарадва на вълнението на феновете на Уест Хем относно пристигането си.

За Дейвид Мойес имаше аплодисменти – предпазлив да не изпусне 23-годишния младеж в битка от отстраняване – за да пусне покупката през януари и малко след това почти направи незабавна смяна на Анфийлд преди две седмици, Боуен заблестя в голямата победа на Уест Хем над Саутхемптън преди да впечатли отново срещу Арсенал в събота.

Той не показа много от уменията си в мачовете от първенството – където бе вкарал 16 гола за Хъл по-рано този сезон – а на стадион “Емирейтс” показа атакуващ натиск с топката в краката. Винаги готов да се затича към своя човек, този подход беше почти възнаграден през второто полувреме, когато той проби през центъра и стреля към Бернд Лено от ръба на наказателното. Това беше вторият му изстрел в целта на мача – никой друг играч на терена нямаше толкова – но Боуен също и помогна в дефанзивната част от играта, като направи четири отнемания и възвърна обратно притежанието за отбора цели 12 пъти.

Тази комбинация от атакуващ стремеж и ангажиран отбранителен манталитет е идеалната комбинация за Мойс и Уест Хем в сегашното им затруднено положение. Ще играе ли на международно ниво? Ако може да поддържа това ниво, Саутгейт може и да се изкуши да го избере.

Джеймс Тарковски

Английският състав за Евро 2020 4

Отбраната на Англия не е запълнена и ще се нуждае от играч като Джеймс Тарковски, който върши добра работа, като се постави в комбинация с последните си изпълнения в основата на защитата на Бърнли.

Той не можа да осигури пета суха мрежа от шест за Бърнли, но отново беше основния стълб в защитата на тима Шон Дайш. Неговият коронационен момент беше перфектно завършеният шпагат срещу Ерик Ламела вътре в наказателното поле, за да спре победния гол на аржентинеца, докато той трябваше да осигури асистенция в другия край на терена, само за Крис Ууд да добави с глава към целта.

Харви Барнс

Английският състав за Евро 2020 5

Светлините на прожекторите бяха насочени към продължаващата битка на Джак Грелиш с добрия му приятел Джеймс Мадисън, но именно Харви Барнс открадна шоуто, след като беше избран за Играч на мача.

Барнс има шест гола и шест асистенции за неговото име и по време на зимния напредък на Лестър именно той изпъкваше като техния най-формален играч.

22-годишният заяви пред Sky Sports: “Бяхме изморени след мача за купата срещу Вила, те се бореха за живота си, така че знаехме, че ще е трудно. Добре е да получим малко отплата за това как мача за купата се разви. ”

Барнс вкара четири гола в последните си четири домакински мача във Висшата лига, след като не успя да намери мрежата в нито един от предните 22 мача. Сега част от първия отбор на Лестър, той е друг ярък млад талант, който ще бъде засечен на радара на Саутгейт.

Люк Шоу

Английският състав за Евро 2020 6

Физиката и чувствителността от нараняване на Люк Шоу са го направили лесна мишена за онези, които искат да препишат на някого провалите на Манчестър Юнайтед. Неговата кауза в никакъв случай не беше подпомогната от това, което би могло да се определи като лична вендета от бившия му мениджър Жозе Моуриньо, но откакто Оле Гунар Солскяер пое кормилото на „Олд Трафорд“, доста ще се затрудните да намерите играч, който да се е подобрил повече от Шоу.

Силно наклеветеният краен защитник доставя ниво на съгласуваност, което рядко сме виждали в кариерата му и отново беше ключов елемент, този път отляво на задната тройка, тъй като Юнайтед осигури втора поредна победа от първенството над Манчестър Сити след десетилетие на гърба на осма поредна запазена суха мрежа в последните 10 мача без загуба. „Той беше избран за играч на годината миналата година от играчите“, заяви Солскяер след победата в дербито в неделя с 2:0, „но той се подобрява и той е топ момче, на което искаме да дадем абсолютно всяка една възможност да стане най-добрият, а той може да бъде.“

„За мен той е потенциално най-добрият ляв бек в Англия и може би дори повече. Имам вяра в него [отляво на тройката] и той все още може да дава уникални центрирания и да захожда. Той беше отличен.”

Подкрепата на Солскяер е недвусмислена, ако Шоу продължи по този начин, Саутгейт може и да се замисли и за него.

Футболистите, които може би ще пропуснат Евро 2020:

Доминик Калверт-Люин

Английският състав за Евро 2020 7

Нападателят на Евертън Доминик Калверт-Люин не се представи добре в неделя. Той подписа нов петгодишен договор с  клуба тази седмица, но не можа да го подкрепи с поредно силно представяне, които той показа през последните месеци.

Наистина Калверт-Люин бе вкарал в последните три мача във Висшата лига и имаше най-добрият шанс в мача за Евертън през първото полувреме, но ударът му прелетя доста встрани от далечния ъгъл. Това беше единственият му изстрел за мача, докато Евъртън имаше само три.

Той бе заменен в 76-ата минута и остана незабелязан, след като получи само потупване по гърба от Карло Анчелоти. Това няма да е представянето, което той ще иска да си спомни – или като цяло Евъртън по този въпрос – и определено няма да му помогне да намери място в групата за Евро 2020.

Джафет Танганга

Английският състав за Евро 2020 8

Трудно е да се прецени дали Джафет Танганга игра твърде грубо за десен защитник на Тотнъм в събота – но дефанзивната част от играта явно все още се е проблемна за младежа.

Срещу хитра лисица като Дуайт Макнейл, той се затрудни да спре него и заплахата да получи редица качествени центрирания в наказателното поле,включително и това, което откри резултата  на Бърнли в 13-ата минута.

Дадената му по-конвенционална роля на десния бек след почивката и въпреки подобрението на играта на Тотнам,  гледащият Саутгейт нямаше кой знае какво да измъкне от представянето му.

Фил Фодън

Английският състав за Евро 2020 9

Сцената беше изцяло на Фил Фодън. Първото му започване като титуляр в дербито на Манчестър бе просто награда за представянето му във на финала за Купата на Карабао, където бе избран за играч на мача, и допълнително показване на вярата, която Пеп Гуардиола има в 19-годишния футболист.

Но всеки, който мисли, че хвалбите на Фодън на „Уембли“ са момент на прелом, и че той ще подпечата авторитета си на дербито в Манчестър, бързо бяха опровергани. След като талисманът на Сити Кевин Де Брюйн беше контузен, бремето на креативността срещу решителната отбрана на Юнайтед тежеше върху раменете на Фоден. Прекалено тежко бреме за Фил Фоден, предвид факта, че първото полувреме на „Олд Трафорд“ го подмина.

Сити се подобри колективно като атакуваща сила, след като Гуардиола призова за повече агресия в предни позиции по време на почивката, а Фоден изглежда се опита да посрещне исканията на своя мениджър с два изстрела по врата, първият от които наистина ужили дланите на Давид де Хеа. Фоден продължи да играе през всичките 90 минути, но не създаде нищо друго, тъй като надеждата за дербито на Сити бе отмита от дъжда в Манчестър.

Фоден притежава несъмнен талант. Талант, който ще видим отново, преди този сезон да приключи, но с игрово време над нивото му, ще затрудни способността му да стане наистина постоянен, въпросите остават без отговор относно неговата годност за по-високите нива, като например Европейското първенство през това лято.

Джак Грийлиш

Английският състав за Евро 2020 10

Въпреки че Джак Грийлиш не успя да даде всичко от себе си на финала на купата на Карабао , той безсрамно се надяваше повече за пътуването до Лестър срещу отбор, който се бореше за форма. Вместо това капитанът на Астън Вила беше неефективен, тъй като неговият отбор загуби с 4:0 на стадион „Кинг Пауър“, което допълнително увеличи страховете им от изпадане.

Грелиш беше вкаран в ролята отляво, на която той се наслаждаваше известно време през този сезон, но и беше голямо предизвикателство за него. Той имаше само 42 докосвания през целия мач – най-малко от всеки мач от Висшата лига, който е изиграл през този сезон. Това беше също едва вторият път, в който той не успя да отправи удар към вратата или да създаде шанс на съотборник да се реализира.

Пред камерите на Monday Night Football, с целия народ, който гледаше, не беше подходящото време да се включи в подобно покъртително изпълнение. Не беше само Джеймс Мадисън – играчът, с когото той най-често бива сравняван, който беше в състава на опозицията. Също така беше и Харви Барнс, който играеше в подобна позиция … и надиграваше Грийлиш изцяло.

Тайрон Мингс

Английският състав за Евро 2020 11

Няма спор, че Мингс е популярна фигура, подкрепен от Астън Вила,  той е избран за тяхната линия на защитата през този сезон. Саутгейт ще хареса факта, че и той играе с ляв крак. Но същността на въпроса е, че завръщането на Мингс във Висшата лига не беше нищо повече от квалифициран успех, а той се затрудни.

След ужасяващата грешка на Пепе Реина за гола, открил резултата на Лестър, Мингс нагази в калта при опит да изчисти топката, а също така бе отговорен за докосването с ръка, довело до дузпа, която изпълни Джейми Варди и по този начин помогна за удвояването на резултата на съперника.

Не му помагат съотборниците му, а чувството на неудовлетвореност е изписано по цялото му лице, когато колегите му сгрешиха, за да допуснат третият и четвъртият гол да влязат. Мингс е по-скоро решение, отколкото проблем за Астън Вила. Но да е част от подобно представяне на отбора определено не прави добро впечатление.

Прогнозираната  група на Англия за Евро 2020:

Питър Смит от „Скай Спортс“ посочва отбора, който смята, че Гарет Саутгейт би избрал, ако еврото стартира следващата седмица и всички са на линия …

Вратари:

Джордан Пикфорд, Дийн Хендерсън, Ник Поуп

Защитници:

Трент Александър-Арнолд, Киеран Трипиър, Хари Магуайър, Джо Гомес, Тайрън Мингс, Джон Стоунс, Бен Чилуел, Дани Роуз

Полузащитници:

Деклан Райс, Хари Уинкс, Джордан Хендерсън, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Мейсън Маунт, Джеймс Мадисън, Деле Али

Нападатели:

Рахим Стърлинг, Джейдън Санчо, Хари Кейн, Тами Ейбрахам, Маркъс Рашфорд