Архитектът на баварския триумф: “Колективът винаги е на преден план!”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Когато през ноември Ханзи Флик пое заубилия от блясъка си Байерн в заглавията на някои медии можеше да се прочете, че с този треньор баварците трудно ще успеят да предизвикат познатия страх сред съперниците си.

Но изключителната екипна работа на Флик & Co и глада им за победи накара скептиците само няколко месеца по-късно да погледнат с друго око на колоса от Мюнхен. И нямаше как да не е така, след като Байерн стъпи на европейския връх така, както никой преди него не го е правил – само с победи!

Архитектът на баварския триумф: "Колективът винаги е на преден план!" 1

Нещо повече, Флик осигури на баварския експрес знаменит втори требъл, печелейки също трофея в Бундеслигата и Купата на Германия.

“Гордея се с този отбор”, лаконично заяви Флик пред журналисти. “Когато започнах през ноември, прочетох заглавия като “Вече няма нужда да се страхувате от Байерн Мюнхен” “Този отбор е ужасен!”

“Но вие видяхте, че развитието на моя отбор оттогава беше сензационно. Възползвахме по най-добрия начин от всичко. Не е лесно да спечелиш три титли, трябваше здраво да поработим.”

Флик замени Нико Ковач през ноември след загубата с 5:1 от Айнтрахт Франкфурт, след която отборът изхвърча от челната тройка в Бундеслигата.

Бившият помощник-треньор на Германия обаче почти моментално преобърна хода на събитията, възвръщайки вярата и духа в съблекалнята. Резултатът? Байерн завърши без загуба във всяко едно състезание, в което участва през 2020 година.

Флик бързо върна в атаката низвергнатия по времето на Ковач Томас Мюлер, поставяйки го зад головата машина Роберт Левандовски, а освен това сложи край на статута на резерва на Джером Боатенг. Резултатът? Мюлер се превърна в познатата ключова фигура за тима, а защитата с Боатенг въвзвърна предишната си стабилност.

“Още през зимата можехте да видите решимостта в очите на играчите, а това е нещото, което всеки един треньор иска да види,” не пропусна да похвали всеотдайните си момчета Флик.

Баварците спечелиха всичките си мачове в Шампионската лига през този сезон, включително онова епохално 8-2 срещу Барселона на Лео Меси на четвъртфиналите. А никой друг не бе постигал това до този момент.

“Колективът винаги е на преден план,” казва Флик. “Ето и днес ние се борихме неуморно до 96-ата минута, показвайки удивителен отборен дух.

“Всеки от играчите прогресира по време на сезона и това ни позволи да спечелим трите купи. Ето това е отборната работа. Всяко едно от момчетата се развива, мислейки за прогреса на отбора!”