google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Байерн Мюнхен спечели Суперкупата на Европа, след като надви Севиля с 2:1 след продължения в Будапеща. В герой за баварците се превърна резервата Хави Мартинес, който донесе трофея на своя тим с попадение в 105-ата минута. Редовните 90 минути не излъчиха победител след реми 1:1, като точни бяха Окампос за Севиля и Горецка за немския гранд.

Наставникът на Байерн Ханзи Флик заложи на всичко най-добро, като на вратата стартира Мануел Нойер. Пред него в защита действаха Павар, Ернандес, Зюле и Алаба. В халфовата линия си партнираха Горецка, Кимих и Мюлер, а в нападение действаха Левандовски, Сане и Гнабри.

Старши-треньорът на Севиля Юлен Лопетеги започна с Ясин Бону на вратата, а в схемата 4-3-3 в защита действаха Ескудеро, Кунде, Диего Карлос и Хесус Навас. В средата на терена Иван Ракитич направи повторен дебют за севилци, като той си партнираше с Джордан и Фернандо в халфовата линия. Атаката на Севиля бе водена от Лукас Окампос, Сусо и Люк де Йонг.

Двубоят започна много добре за Севиля, тъй като испанският тим получи дузпа в 11-ата минута. Бранителят Давид Алаба извърши нарушение в наказателното поле срещу Иван Ракитич и Антъни Тейлър отсъди дузпа за севилци. С изпълнението се нагърби Лукас Окампос, който не сбърка за 0:1.

Девет минути по-късно баварците можеха да изравнят чрез Никлас Зюле, който стреля с глава след подаване на Кимих, но в аут. Малко след това Бенжамен Павар също пропусна за носителя на Шампионска лига. В 30-ата минута пък Левандовски не успя да се разпише от добра позиция, което е нетипично за поляка.

В 33-ата минута по-активната игра на Байерн даде резултат и шампионът на Бундеслигата успя да изравни. Томас Мюлер комбинира с Роберт Левандовски, който пусна отличен пас за Леон Горецка и бившият играч на Шалке 04 прати топката в мрежата на Севиля – 1:1.

Секунди по-късно Севиля вкара втори гол, но попадението на Люк де Йонг бе отменено поради засада. Така първото полувреме завърши при резултат 1:1.

В началните минути на втората част Байерн отбеляза втори гол в мача чрез Левандовски, но попадението не бе зачетено заради засада. Иначе атаката на баварците бе страхотна, но Левандовски бе в нередовна позиция.

В 57-ата минута шут на Лирой Сане мина покрай вратата на Ясин Бону, а преди това стражът на испанския тим бе отразил силен удар на Серж Гнабри. Няколко минути по-късно Сане се разписа, но за втори път в мача гол на Байерн бе отменен – този път Левандовски бе извършил фаул в нападение.

Байерн продължи да има надмощие над своя опонент, но не успяваше да реализира. В 75-ата минута Левандовски не бе достатъчно съсредоточен след добро подаване на Гнабри.

В 88-ата минута Ен-Несири пропусна най-чистото положение за гол през второто полувреме. Офанзивният футболист на Севиля се озова сам срещу вратаря Мануел Нойер, но не успя да го преодолее, а и немският национал показа класата си и отрази удара в корнер. Така се стигна до две продължения по 15 минути.

Испанският отбор бе по-добър в началото на първото продължение, като пропусна два шанса да порази целта. Десет минути след началото на продължението Джошуа Кимих пропусна добра възможност за баварците.

В 105-ата минута носителят на Шампионска лига поведе с попадение на Хави Мартинес. Вратарят на Севиля изби удар на Алаба от воле, но топката попадна на главата на Мартинес, който я насочи много прецизно – 2:1.

През второто продължение играта бе равностойна, а тимът на Севиля така и не успя да създаде добър шанс за изравнителен гол. Байерн запази аванса си и спечели 4-ти трофей през 2020-та година!