google новини лого Последвай ни
Добави коментар

България записа изключително драматична победа срещу Латвия с 110-104 след две продължения във втория си мач от група “Н” на квалификациите за Европейското първенство по баскетбол през 2021 година.

Двубоят в “Арена Ботевград” започна равностойно като първата по-сериозна разлика бе 12-9 точки в полза на гостите. След това изравнихме резултата, но гостите отново поведоха дори имаха аванс от 4 точки при 18-14. Нашите баскетболисти обаче направиха страхотен обрат и първата част завърши 22-21 за България.

Втората част стартира силно за момчетата на Росен Барчовски като авансът стигна до 5 точки при 28-23. След това обаче латвийците вкараха 8 поредни точки и направиха пълен обрат. България се съвзе и поведе с 36-33 малко преди края на първото полувреме. Латвия обаче бе по-добър в последната минута и спечели полувремето с 37-36.

Третата част започна с тройка за България, като “лъвовете” държаха аванс до 44-43 точки. След това Латвия взе нещата в свои ръце и контролираше изцяло двубоя. С добра игра под коша, гостите имаха предимство и поведоха с 51-48. Тази разлика се увеличи в следващите минути до 51-61. България изигра силни минути в края на третата част и намали резултата до 58-63, с което запази шансове за победата.

Гостите започнаха с три точки в поледната част, но България стопи аванса им и резултатът бе равен 67-67. След това дори поведохме с 71-70, но латвийците отново взеха превенс след 5 поредни точки в тяхна полза. В следващите минути Латвия дръпна в резултата и имаше аванс от 7 точки при 76-83. Латвийците бяха по-добри в средата на частта и поведоха сериозно като малко преди края водеха с 84-78. След това обаче България върна два коша, възползвайки се и от грешка на съперника. Единадесет секунди преди края на двубоя, латвийците водеха с 84-82 и имаха два наказателни удара. Те вкараха само един от тях и разликата стана 3 точки. Пет секунди преди края на двубоя Станимир Маринов избухна със страхотна тройка и изравни резултата – 85-85, с което вкара мача в продължение.

На старта на продължението, България получи 2 наказателни удара, като Йордан Минчев вкара само един от тях. Сллед това Латвия направи бърза атака и вкара 2 точки, с кото поведе с 87-86. Минчев обаче върна коша и “лъвовете” имаха аванс от една точка. В следващите няколко атаки Латвия бяха по-съобразителни и поведоха с 3 точки – 91-88. Чавдар Костов обаче изравни с кош от тройката 3 минути преди края на продължението. При 92-91 в наша полза, Шкеле пропусна от тройката, а след това България получи 2 наказателни удара. Дий Бост вкара и двата си опита и поведохме с 94-91. След това “лъвовете” пропуснаха да вкарат в две атаки и бяха наказани на два пъти от госите – Латвия поведе с 96-94. Росен Барчовски взе тайм аут, след който България изравни резултата с 2 коша на Минчев от наказателни удари. Латвия пропусна да вкара в следващата си атака и България получи шанс за победата, но Дий Бост пропусна от тройката, а при борбата Чавдар Костов бе фаулиран и получихме два наказателни удара. Костов обаче пропусна и двата наказателни удара, а резултатът бе 96-96 в края на продължението и последваха още 5 минути игра.

Първият кош във второто продължение бе дело на Крис Минков и България поведе с 2 точки. След това Костов се представи добре в защита и отне топката, но при нападението на нашите Станимир Маринов направи крачки. Айгарс Шкеле продължи да носи Латвия на гърба си и вкара три точки в средата на продължението, но след това Минков добави 2 точки за България – 100-99. При паузата стрелбата на Шкеле бе разгледана и кошът бе зачетен за 2 точки, така че резултатът стана 100-98 в наша полза. Латвийците имаха 2 наказателни удари, като вкараха само един от тях и намалиха пасива си на точка. България сбърка в следващата си атака, а при контра нападението на съперника извършихме фаул. Латвия изравни резултата след двата си наказателни, но след това Бост вкара 2 точки за България за 102-100. Госите пропуснаха от зоната за 3 точки, а при ответната атака Бост направи чудесна асистенция за Ваклинов, като дори спечелихме и фаул при коша на състезателя на Берое. Ваклинов бе точен и от наказателния удар и 42 секунди преди края имахме аванс от 5 точки – 105-100. Напрежението бе изцяло в тима на Латвия, които опитваха опити от тройката и все пак успяха да реализират при втората стрелба – 105-103.

12 секунди преди края Дий Бост бе фаулиран около центъра на терена като той все пак изстреля топката и тя се озова в коша на латвийците като това бе изключително зрелищна тройка. Бост вкара и наказателния удар за 109-103 в наша полза. Гостите върнаха един кош от наказателен удар 5 секунди преди края. След това те извършиха нарушение и Чавдар Костов вкара един от наказателните удари, за да фиксира крайния резултат – 110-104.

В следващия си мач от квалификациите за ЕвроБаскет 2021, България гостува на Босна и Херцеговина в края на месец ноември.