Барселона с нов треньор: Вече има трима кандидати
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

След като претърпя загуба в полуфиналите на Суперкупата на Испания, Ернесто Валверде направи още една крачка към уволнението си от Барселона.

Според испанския журналист и телевизионен водещ Гонсало Миро, ръководството на клуба наново е обсъдила ситуацията с треньора и е взело решение в края на сезона 55-годишният специалист да си подаде оставката.

 

Кой ще смени  Валверде?

 

Към днешна дата трима треньори могат да бъдат окачествени като фаворити.

 

Барселона с нов треньор

 

Хави

 

Според испанските медии, след мача с Атлетико, генералният директор на каталунския клуб Оскар Грау и спортният директор Ерик Абидал са се срещнали в Хави в Доха . Страните са обсъждали възможността за назначаване на легендата на Барселона за поста главен треньор на отбора. Припомняме, че през 2019 г. Хави поведе Ал Сад, но все пак не скри, че има намерение отново да се върне в родния си клуб.

 

„Много добре осъзнавам какви играчи са Лео Меси, Суарес, Бускетс, Алба и Серги Роберто. Бих могъл да ги тренирам без проблеми “, категорично отсече 39-годишният бивш полузащитник на „синята граната“ в свое интервю в края на миналата година.

 

Проблемът обаче се корени в това, че самият Хави все още не е доказал нищо като треньор. Под негово ръководство Ал Сад се премести от първо на трето място в първенството на Катар, също така той загуби и от Ал Хилалу в полуфиналите на Азиатската шампионска лига и отборът му завърши едва на четвърто място в клубното световно първенство. Получи се така, че дори и най-запалените фенове на Ал Сад сега желаят да се разделят с бившия си идол. Вероятно, за да реализира наистина добрите си идеи, Хави просто се нуждае от играчи от по-високо ниво, каквито определено може да намери в Барселона.

 

 

Барселона с нов треньор

 

Роналд Куман

 

Бившият защитник на Барселона Куман има много повече треньорски опит от Хави. На клубно ниво холандецът работи с Vitesse, Ajax, Benfica, PSV, Valencia, AZ, Feyenoordom, Southampton и Everton, а сега е селекционер и на Холандия. Почетната колекция на 56-годишния треньор включва осем спечелени трофея с пет отбора в три държави.

 

Мундо Депортиво наскоро проведе проучване сред служителите на Барселона, за да разбере кого биха искали те да видят начело на „синята граната“. Куман се оказа на второ място от желаните, след Юрген Клоп , чието появяване в Примера Дивисион засега изглежда съвсем нереалистично. Но Куман все пак е в списъка на кандидатите за ръководство на каталунския клуб. Преди три месеца спортният директор на Холандският футболен съюз – Нико-Ян Хугма, призна, че в договора на треньора на националния отбор има клауза, която му позволява да замине за Барселона, след като плати известна компенсация. По-късно самият Куман потвърди думите на Хугма: „Назначаването в Барса е възможно, но аз няма да мисля за това до Евро 2020.“

 

Барселона с нов треньор

 

Марсело Галардо

 

43-годишният Марсело Галардо ще бъде запомнен в Европа с това, че е играл за Монако и ПСЖ. Той беше отличен халф, със стил, който доста подхождаше на Барселона. В момента мнозина считат Марсело за най-добрия треньор на Южна Америка. Аржентинецът работи брилянтно с Ривър Плейт, който оглавява от 2014 г.

 

Под ръководството на Галардо, Ривър Плейт е особено успешен в представянето си на международни състезания и вече може да се похвали с две победи в Копа Либертадорес, една в Копа Америка и три в Суперкупата на Южна Америка. В Аржентина той пък е истинският крал на елиминационните турнири: спечели Купата на страната три пъти и един път Супербоул. Няма как да не отбележим, че през 2019 г. Марсело беше съвсем близо до спечелването на Копа Либертадорес. Едва ли феновете са забравили чудесния финал, когато Ривър Плейт победи Фламенго с 1: 0 в 91-ата минута, но пропусна два гола в допълнителното време.