google новини лого Последвай ни
Добави коментар
ФИФА изхвърли отборите на огромната азиатска страна заради държавна намеса

Световната футболна централа (ФИФА) спря дейността на федерацията на Индия (АИФФ) и изхвърли всички нейни отбори от участие в международни турнири.

Бруталната мярка е аргументирана с намеса на “трети страни в работата на АИФФ”.

Санкцията на голямата азиатска държава поставя под сериозна опасност провеждането на световното първенство по футбол за девойки (до 17 години). Шампионатът трябва да се проведе между 11 и 30 октомври.

ФИФА обяви, че прекратяването на дейността влиза в сила незабавно, тъй като “извършените провинения от индийците представляват сериозни нарушения на Устава на световния футбол”.

“Суспендирането ще бъде отменено, след като заповедта за създаване на комитет от администратори, който да поеме правомощията на изпълнителния комитет на АИФФ бъде отменена и администрацията на местната федерация си възвърне пълния контрол върху ежедневните дела”, гласи становището на световната централа.

“ФИФА е в постоянен конструктивен контакт с Министерството на младежта и спорта в Индия и се надява, че все пак може да се постигне положителен изход от случая.”

В Индия коментират, че реакцията на ФИФА е била провокирана от решението на Върховния съд на страната за служебно насрочване на конгрес и спиране на работата на избрания изпълком.

В Цюрих смятат, че държавната власт в лицето на Министерството на спорта се е опитала да създаде служебен изпълком, който да ръководи футбола вместо избрания такъв.