Бездна между Шампионската лига и Лигата на конференциите
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Влизане в групите на ШЛ носи близо 16 милиона евро, в групите на ЛК - по-малко от 3 млиона. Победа в ШЛ се премира с близо 3 милиона, три точки в ЛК носят 500 хиляди

В редица европейски медии вече се появиха информации за разпределението на наградните фондове в европейските клубни турнири през следващия сезон.

От тях става ясно, че бездната между парите, получавани от отборите, успели да се класират за Шампионската лига и останалите две надпревари, е смущаващо голяма.

Само влизането в групите на Шампионската лига вече ще гарантита приход от минимум 15,64 милиона евро. Бонусите за спечелване на точки в най-комерсиалната футболна надпревара също са увеличени.

Победа в груповата фаза вече ще носи 2,8 млн. евро, а равенството ще бъде премирано с 930 000 евро. Във всеки следващ кръг стойността на бонусите се увеличава.

За сравнение влизането в групите на Лига Европа ще гарантира приход от 3,6 млн. евро, а преминаване в елиминационната фаза ще донесе още 9,6 млн. евро.

Победа в Лига Европа ще носи 630 000 евро, а равенство – 210 000 евро.

За никого пък не е изненада, че турнирът, в който ще участват основно българските отбори, е най-ниско оценен. Новият формат Лига на конференциите ще носи приход от 2,94 млн. евро при влизане в групите. Победа в тези групи е оценена на 500 000 евро, а ремито на 166 000 евро.

През следващия сезон Лудогорец ще участва в Шампионската лига, Локомотив Пловдив и ЦСКА ще са два от представителите ни в Лигата на конференциите, а третият ще стане известен след прейофа между Арда и Черно море.