Бивш капитан на Германия планира да бойкотира Световното в Катар
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Филип Лам спечели Световната купа през 2014 г., но няма да присъства на следващото издание на турнира по-късно тази година поради нарушения на правата на човека в Катар

Бившият капитан на Германия Филип Лам разкри, че планира да бойкотира Световното първенство 20202 поради нарушенията на правата на човека в Катар. 38-годишният Лам спечели Световната купа със своята нация, след като Бундестимът победи Аржентина на финала на турнира през 2014 г. Сега той работи като турнирен директор на ФА на Германия за Евро 2024.

„Не съм част от делегацията и нямам желание да летя до там като фен“, каза Лам пред германското издание Kicker.

“Предпочитам да следя турнира от вкъщи. Ако имах работа в Катар в качеството си на директор на евротурнира, разбира се, щеше да изглежда различно”, добави той.

Разследване на The Guardian миналата година установи, че повече от 6500 работници мигранти са загинали оттогава, като 37 са свързани с изграждането на стадионите за Мондиал 2022.

Лам вярва, че Катар никога не е трябвало да носи отговорността и призова за промяна в начина, по който се избира нацията домакин. Той продължи: „Правата на човека трябва да играят най-голямата роля при организирането на турнир.”