Бивш шеф в УЕФА:”Футболът се изражда, управляват го 3 арабски страни”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Вчерашното решение на Аритражния съд в Лозана да отхвърли наложената от УЕФА санкция на Манчестър Сити предизвика сериозни полемики, а редица наблюдатели обявиха хода за изключително опасен за бъдещето на футбола в Европа.

Сред най-яростните критици на действията на КАС е Уилям Гаяр – съветникът на бившия президент на континенталната футболна централа Мишел Платини.

Французинът бе сред най-големите привърженици на въвеждането на ограничения в харчовете на най-богатите клубове, а именно нарушения във финансовия феърплей провокираха УЕФА да изхвърли Ман Сити за две години от Европа, налагайки му глоба от 30 милиона евро.

Съдът в Лозана обаче не се трогна от предоставените доказателства и отмени санкцията, като освен това намали глобата на 10 милиона евро.

“С подобни решения Манчестър Сити ще продължи да получава милиарди от Емирствата, а всичко вече се превръща в състезание между Саудитска Арабия, Катар и Обединените Арабски Емирства,” заяви Гаяр, който начерта твърде мрачна картина за развитието на най-популярната игра.

“Не знам дали и китайците не биха искали да се включат…

“Това наистина е огромната опасност, пред която е изправен професионалният клубен футбол в Европа.

“Глобата от 10 милиона евро е като даване на бакшиш на сервитьора в кафенето.

“Става дума за бъдещето на играта. Дали тя изобщо би могла да оцелее, когато се превърне в надпревара между три държави от Близкия изток?

“Струва ми се, че много клубове, включително английските, са обезпокоени от случилото се. Те са наясно, че по никакъв начин не са защитени.

“Вземете за пример един собственик, който инвестира във футбола и иска да постигне законна печалба. В един момент обаче срещу него се изправя конкурент с най-дълбоките джобове в света. С човек, който не си знае парите… Това е страшно обезкуражаващо!

“Аз бих се отказал ако съм на мястото на законния инвеститор. По този начин просто не може да се състезавате.

Гаяр отново заяви, че европейският футбол трябва да наложи строги ограничения на разходите на клуовете ако иска да се съхрани и да оцелее като конкурентен продукт.

“Аз участвах в създаването на Финансовия феърплей. Моето мнение беше, че се нуждаем от баланс, но другите тогава не бяха съгласни.

“Трябва да се вгледаме в драстични мерки. В противен случай играта ще дегенерира…”