google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Пандемията от коронавирус наложи огромни промени в състезателната подготовка на спортисти от редица дисциплини. Смесените бойни изкуства са сред пострадалите и много професионални атлети в момента са в очакване да разберат кога и по какъв начин ще се състезават. Сред тях е и българинът Благой Иванов – Багата.

Единственият ни роден боец в най-голямата ММА организация UFC е с насрочен двубой за 9-ти май в Сао Паоло – Бразилия, където ще трябва да се изправи срещу местния любимец  Аугусто Сакай. Към момента UFC не коментира дали гала вечерта ще се състои при закрити врати и изобщо ще се състои ли с оглед на наложените ограничения в южноамериканската страна. В условията на изчакване Багата продължава да тренира на открито, след като пандемията затвори голяма част от залите в Съединените щати.

Благой Иванов тренира на открито за боя със Сакай (СНИМКИ) 1

Българинът се подготвя заедно с американския боец Густаво Лопес. Роденият във Вашингтон Лопес се състезава в категория „петел“ и има баланс от 11 победи и 4 поражения в смесените бойни изкуства като 10 от спечелените мачове са преди финалния гонг (5 с нокаут и 5 със събмишън). Новината за съвместния тренировъчен лагер анонсира американеца, който качи стори в социалните мрежи с Благой Иванов.

Благой Иванов тренира на открито за боя със Сакай (СНИМКИ) 2

Към момента българинът е с 4 срещи в UFC, които балансират статистиката му в най-престижния ММА промоутър – 2 победи срещу 2 загуби. Последният мач на родния боец беше срещу коравия американец Дерек Люис. Въпреки доминантната игра на българина, местните съдии отсъдиха победата за Люис. Благой остана силно разочарован от решението, което предизвика недоволство не само в България, но и сред много експерти и бойци по целия свят. Сега Багата трябва да търси задължителна победа срещу Сакай, за да излезе на победния път и да влезе отново в престижната класация на 10-те най-добри бойци на оранизацията – това е единственият вариант той да се доближи до топ 5, а оттам да щурмува и титлата на UFC. Към днешна дата Благой е 11-ти в ранглистата, а неговият бъдещ бразилски опонент – 13. В скорошно интервю нашенецът заяви, че в наближаващата битка ще търси приключване преди финалния гонг, защото неговият опоненнт е домакин и не може да рискува изхода от срещата да попадне в ръцете на съдиите. Нещо, което му изигра изключително лоша шега в Ню Йорк преди няколко месеца.

Сакай от своя страна е сред младите бойци в тежката категория на организацията. Мнозина го определят като атлет с потенциал за високи резултати. Едно е сигурно – Благой Иванов няма да подходи  лекомислено към двубоя, защото цената е твърде висока.  Въпросът, който виси със сериозна сила в момента е дали сблъсъкът изобщо ще се случи и ако да – в какъв формат.