Босът на Царско село Стойне Манолов: “ЦСКА си е моят отбор!”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Силният човек на Царско село смята, че играчите от САЩ'94 нямат място в управлението на футбола

Босът на Царско село Стойне Манолов заяви, че играчите от националния отбор, стигнал до полуфиналите на световното първенство в САЩ през 1994 година, не трябва да заемат управленски постове в българския футбол. Освен това, пред “Тема Спорт” бившият международен рефер заяви, че Александър Димитров не е постигнал нищо, за да бъде национален селекционер. Бизнесменът коментира и глобата, която бе наложена на него и на Царско село от БФС.

– Г-н Манолов, коментарът ви за решенията на Дисциплинарната комисия към БФС да глоби вас и Царско село общо с 8000 лева за мача с Берое?

– Положението е такова – щом си отвориш устата или поискаш нещо, и веднага те санкционират. Проблемът е със статуквото. Докато то не се изчисти от футбола ни, работата няма да стане. Всичко си е…

– Това знак ли е, че такива като вас трябва да си мълчат?

– Така излиза, иначе 5000 лева глоба. И във Втора лига ме глобяваха. В края на краищата не се мери с един и същ аршин.

– Това не ви ли обезкуражава и не ви ли кара да се откажете от проекта си?

– Има го и този момент. Вместо парите да отиват за школите, за децата, да развиваш нещо, парите отиват във Футболния съюз. Най-неприятното е, че до 5000 лева глобите не могат да бъдат обжалвани. Тоест ти не можеш да се защитиш по никакъв начин и затова ти налагат точно 5000 лева. Това е единственият Футболен съюз, в който да не можеш да обжалваш решение. Никъде по света няма подобно нещо.

– Имате ли надежда за промяна на това статукво?

– Да се надяваме, но там машината работи и се вижда. Скача срещу един, пази други. Изключително некоректно. Това адски демотивира.

– През лятото, казахте, че ако Царско село не се е бил спасил от изпадане сте щели да се откажете. Сега какво е положението?

– Ами когато има постоянно такива решения, те кара да се замислиш дали да се занимаваш с футбол повече. Защо трябва да харчиш пари залудо, излишно. Каквото и да правиш, все си виновен. Явно Царско село е голям дразнител. Има хора, които се дразнят, че не сме на последно място.

– Каква е оценката ви за представянето на Царско село през есента?

– Щом сме на осмо място, значи е добре. За нас това е престижно, на базата на бюджета и това, което правим. Напролет ще се опитаме да останем в тази група между седмо и десето място, за да не се борим за спасение от изпадане. Бихме искали много това нещо да се случи, но ако продължават така нещата, мисля, че няма да ни позволят. Ще се опитат всячески да ни изкарат от релсите.

Босът на Царско село Стойне Манолов: "ЦСКА си е моят отбор!" 1

– Виждате ли лице у нас, което да донесе промяната в българския футбол? Кой трябва да е президент на БФС?

– Надявам се да не бъде повече никой от поколението 1994 година. Тези хора нямат място във футбола ни. Добри играчи – слаби ръководители. И те го показаха във времето.

– Борислав Михайлов доста често и с основание бе атакуван за управлението си, но след него сякаш нищо не се промени?

– Ама те са същите хора. Не са по-различни. Сега си управляват същите хора по комисиите. Само дето просто вече го няма Боби Михайлов.

– Как ви звучи Александър Димитров селекционер на националния отбор?

– Мисля, че има и по-добри опции. Първо трябва да питат фигури като Стойчо Младенов, Любо Пенев, Станимир Стоилов, Илиан Илиев… Когато вече се изчерпат тези имена и никой не иска, тогава може и да се обърнат към това момче. То още нищо не е показало по никакъв начин. Няма никакви успехи. Явно е, че е удобен на някои хора. Поредният удобен треньор. Неудобните е ясно, че не ги искат. Първото, което трябваше да се направи след провала на националния отбор, бе отговорникът, ако имаше морал, да си подаде оставката. И да не се занимава повече с националните отбори. Отговорникът той е ясен кой е. А той сега вече започна да предлага и треньори…

– В последните години обаче няма човек, който да си е направил самоотлъчка от БФС?

– Как да няма? Аз си спомням такъв човек – Наско Сираков, когато беше в тандем с Мъри Стоилов. Той отговаряше за националните отбори и си подаде оставката. Но трябва да имаш и морал. Не може да редиш провал след провал и ти да искаш да ръководиш и да предлагаш треньори. Нямаш качества за подобно нещо. Затова казвам, че имаше и такива достойни хора, които си подадоха оставката. Имаха доблестта да излязат и да кажат: Не можахме да свършим работата, тръгваме си.

– Как виждате нещата в ЦСКА след идването на Бруно Акрапович?

– ЦСКА си е моят отбор. През всичките години ЦСКА е изповядвал атакуващ футбол. А футболът на Бруно Акрапович е доста различен, по-скоро прагматичен. А ние сме свикнали ЦСКА да вкарва много голове, да играе атрактивно и така нататък. Да, печеливш е, но тези неща се разминават.

– Ще догони ли ЦСКА Лудогорец напролет?

– Шансовете не са никак големи.

– Пак ли ще гледаме пролет с ясен шампион?

– Така ще бъде, и то май още много години. Организацията на Лудогорец не могат да я настигнат нито ЦСКА, нито Левски. На “Герена” тепърва има да оправят още толкова много неща. Живот и здраве ще видим какво ще стане. Дано съм лош пророк.