Бюджетът за заплати в Барса е скочил с 61% от сезон 2016/2017
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Заплатите на Лионел Меси, Антоан Гризман, Филипе Коутиньо и Усман Дембеле са надхвърлили общо 1,4 млрд. евро за последните четири години

На специална пресконференция днес изпълнителният директор на Барселона Феран Ревертер обяви резултатите от одита, който е бил проведен в клуба през март тази година с встъпването на власт на новото ръководство. От доклада става ясно, че бюджетът за заплати на футболистите на „Камп Ноу“ е скочил с 61% между сезон 2016/17 и сезон 2020/21.

През 2016 година каталунците плащат за заплати общо 471 млн. евро на сезон. Година по-късно тази сума нараства до 667 млн. евро. Възнагражденията са 722 млн. евро през 2018-а, а растежът продължава и през сезон 2019/20, достигайки 759 млн. евро. През миналия сезон стойността на заплатите е била 793 млн. евро, а предвижданията за бюджета за заплати през следващата кампания са били в размер на 835 млн. евро.

Изпълнителният директор посочва четири конкретни примера – Лионел Меси, Антоан Гризман, Филипе Коутиньо и Усман Дембеле. За заплатите на посочените играчи са надхвърлени 300 млн. евро на сезон или общо 1,4 млрд. евро за последните четири години. Ревертер обясни, че останалите клубове от ранга на Барселона имат бюджет за заплати между 30% и 50% от сумата, която на „Камп Ноу“ са плащали. Той също изрази мнение, че ветераните в отбора имат дълги договори с нарастващи заплати, докато  контрактите на младите играчи са кратки – ситуация, която трябва изцяло да се преобърне.

При смяната на ръководството клубът е имал дългове в размер на 1,35 млрд. евро. Натрупаните загуби само през миналата кампмания са в размер на 481 млн. евро. Приходите за сезон 2020/21 са 631 млн. евро при прогнозирани такива 828 млн. евро, а разходите – 1,1 млрд. евро.

Ревертер обяви, че от клуба все още не са решили какви действия да предприемат срещу ръководството на Хосеп Мария Бартомеу, като искат да изчакат няколко седмици, за да имат необходимите заключения. Колкото до бюджета за зимни трансфери, той е над 20 млн. евро след преминаването на Гризман в Атлетико Мадрид, а преговорите за новите договори на младите таланти Педри и Ансу Фати “вървят много добре”.