Добави коментар
"Отделете си време за една, две или три Олимпиади, докато не овладеете това", смята Дик Паунд

Положителната допинг проба на руската фигуристка Камила Валиева предизвика вълна от реакции, като членът на Международния олимпийски комитет (МОК) Дик Паунд смята, че Русия трябва да си вземе олимпийски „таймаут“ заради натрупването на проблеми свързани с допинг. На Зимната олимпиада в Пекин представителите на Русия се състезават с логото на Руския олимпийски комитет, тъй като на страната е наложена санкция след допинг скандалите от Олимпиадата в Сочи 2014.

15-годишната Валиева смая всички в Пекин, ставайки първата фигуристка, успяла да изпълни четворен скок на Олимпиада, като така помогна на Руския олимпийски комитет да вземе златото в отборната надпревара. Вчера обаче Международната агенция за допинг тестове съобщи, че причината за отлагането на церемонията по награждаването на отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпиадата е положителен резултат от допинг теста на Валиева, взет на 25 декември миналата година.

„В определен момент, ако проблемите с допинга са абсолютно непоправими, ще бъдете в позиция да вземете таймаут за страната. Можем да ви помогнем. Имате проблем. Можем да се концентрираме върху него. Отделете си време за една, две или три Олимпиади, докато не овладеете това“, коментира Паунд в телефонно интервю за Ройтерс от Флорида.

„Руснаците не си помагат. Няма да признаят нищо, обжалват всяко едно решение. Мисля, че подходът вероятно е бил твърде снизходителен, за да им позволи да се състезават като Руски олимпийски комитет. Случват се най-различни неща и съм сигурен, че руснаците са се обадили и опитват всичко, за да контролират нещата. Но как бихте могли да я изложите на този риск. Това не е като замърсена добавка, това е нетерапевтична употреба на доста мощно лекарство“, допълва Паунд.

Снимка: Reuters

Добави коментар
Гласувай:
3.2/5 - 19 гласували