Цифрите показват, че Рафиня е по-добър от Винисиус Жуниор
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Барселона и Реал Мадрид са водени от двете бразилски крила този сезон

Нападателят на Барселона Рафиня впечатлява този сезон с последователната си игра и приноса си за отбора, особено преди предстоящото Ел Класико срещу Реал Мадрид тази вечер. Винисиус Жуниор също остава важна фигура за “белия балет”, но сезоните на двамата бразилци се развиха по различен начин до момента. Рафиня започна “под пара” за каталунците, докато Винисиус стартира по-бавно, но сега отново играе решаваща роля за Реал Мадрид.

Когато се сравняват статистически, Рафиня леко води – с 9 гола и 6 асистенции в 13 мача, докато Винисиус има 8 гола и 5 асистенции в 14 срещи. Това подчертава ролята на Рафиня в Барселона, където той е ключов играч както в отбелязването на голове, така и в създаването на голови положения.

Въпреки че скоростта е предимство за Винисиус, който достигна максимална скорост от 35,4 км/ч (спрямо 33,4 км/ч на Рафиня), бразилецът на Барселона компенсира със своята работоспособност. В мачовете от Шампионската лига Рафиня покрива средно 10,5 км, докато Винисиус е със средно 9,5 км, което демонстрира ангажираността на Рафиня и неговия принос в защитните действия.

Освен това, докато и двамата имат сходен брой удари средно на мач – 2,5 за Винисиус срещу 2,6 за Рафиня – стилът им на игра е различен. Винисиус, известен с дрибъла си, прави средно 3,9 дрибъла на мач, но е създал само 4 големи положения за съотборниците си. Рафиня, от друга страна, не се отличава с толкова много дрибъли (средно 1,6 на мач), но е генерирал цели 14 опасни положения за съотборниците си.

Отбранителната игра на Рафиня също се отличава спрямо Вини – той има средно 1,4 борби, 2,9 възстановявания на топката и 0,5 изчиствания на мач, което показва цялостния му принос и на двата фронта.