Да си дойдем на думата – УЕФА слага край на финансовия феърплей
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Европейската централа едва ли ще пропусне момента да аргументира позицията си с икономическите трудности, с които се сблъскват някои от клубовете-богаташи на Стария континент

Някои от действията на европейската футболна централа УЕФА са поразително лесно предвидими. Просто защото печелившите от тях са все едни и същи…

Италианският медиен мастодонт Gazzetta dello Sport съобщава, че загрижените за развитието на футбола пълководци на Александър Чеферин възнамеряват да запратят в историята широко рекламирания като стъпка към постигането на жадуваното равноправие “финансов феърплей”.

Озарени от идеята, че едва ли биха имали по-удобна възможност да нанесат мощен шут на онова, което ги противопоставя със силните на деня, чиновниците с неразумно скъпи костюми, побързаха да наточат безскрупулните си ботуши.

Идеята, разбира се, е мотивирана от сериозните икономическите затруднения, произлизащи от щедро прегърнатата идея от правителствата за стриктни мерки, целящи ограничаването на пандемията…

Изданието коментира, че сега действащото правило ‘харчи толкова, колкото печелиш’ ще се трансформира в ‘харчи за това, което ти трябва…”

Факт е, че в момента финансовият феърплей няма особен смисъл, тъй като клубовете губят немалка част от приходите си заради липсата на зрители по трибуните, както и от намалени постъпления от телевизионни права.

Съвсем друг е въпросът, че УЕФА закъсня ужасно с реформирането му по начин, който да намали сътресенията солидарно – както за клубовете-богаташи, така и за изнемогващите, сред които са доста от българските клубове, както и тези от източна Европа.

УЕФА планира промяната в регламент да бъде одобрена идния четвъртък от президента Чеферин.

Финансовият феъпрлей бе създаден от Мишел Платини и Джани Инфантино през 2010 година.