Дъфи попари прагматична България в добавеното време
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

България започна с равенство – 1:1 срещу Ирландия, кампанията си в Лигата на нациите, но може истински да съжалява, тъй като поведе с попадение на Божидар Краев в началото на второто полувреме и инкасира гол с глава на бранителя Шейн Дъфи след центриране от ъглов удар в добавеното време.

Срещата на националния стадион “Васил Левски” се игра пред празни трибуни заради пандемията от коронавируса COVID-19.

В неделя пък България ще гостува в Кардиф на Уелс, който също тази вечер надделя над Финландия с 1:0 и оглави класирането в нашата група.

Ансамбълът на Георги Дерменджиев беше на крачка от спечелването на важни три точки с разумна стратегия, целяща търпеливо изчакване на отваряне на повече пространства в съперниковата половина и мълниеносни контраатаки с използването на скоростните ни офанзивни играчи.

По ирония на съдбата единственото попадение за нашите бе дело на играча на датския Мидтиланд Краев, който само преди няколко дни триумфира на родна земя, отстранявайки със своя клуб българския шампион Лудогорец в Шампионската лига.

Дъфи попари прагматична България в добавеното време 1

Бившият нападател на Левски бе точен 11 минути след подновяването на играта, когато Тодор Неделев за пореден път демонстрира високата си класа при преодоляване на съперник и пласиране на прецизен пас.

Получил топката в наказателното поле Краев се отскубна от опеката на Дъфи и без забавяне шутира, а ударът му се оказа неразрешим ребус за стража на гостите Дарън Рандълф.

В третата минута на добавеното време Дъфи се въползва от неуверената игра на дебютанта Пламен Гълъбов, който замени малко преди това контузилия се капитан Петър Занев, извиси се уверено и с прецизен удар с глава оплете топката в мрежата – 1:1.

Дъфи попари прагматична България в добавеното време 2

Дерменджиев заложи на по-прагматичен подход, като нашите с охота приеха повечето действия на игралното поле да се развиват по-близо до Георги Георгиев. При неумел опит за изнасяне на топката обаче гостите се озоваха на стрелкова позиция, но Арън Конъли стреля много неточно от малък ъгъл.

Малко късно моторът в средата на терена Неделев бе изведен в дясната зона на наказателното поле, но опитът му за прехвърляне на вратаря Рандълф се оказа неуспешен.

Така се стигна до 56-ата минута, когато Неделев с изящно триково движение се освободи от опеката на опонент, намери с изумителен пас Краев, който пък загатна за големия си потенциал.

Малко повече от 10 минути преди изтичането на редовното време контузилият се капитан Занев трябваше да отстъпи мястото си на Гълъбов, а именно бранителят на ЦСКА София не съумя да противодейства по най-добрия начин при гола с глава на Дъфи след центрирането от корнер в 93-ата минута.

“Удовлетворен съм от играта на отбора,” заяви Краев след края на двубоя. “Надявам се да задържим тази игра и тактическата дисциплина и в мача с Уелс.

“Може би само трябва да намалим брой на дългите пасове, които използваме. Днес може би имахме 20 дълги топки…”

Асистентът за гола Неделев също изрази задоволството си от продукцията на България.

“Мисля, че играхме добре, стояхме добре на терена. Знаехме как могат да ни вкарат гол – от статично положение, и за съжаление точно така се случи.

“Виждате, че срещу футболисти от Висшата лига създаваме положения, вкарахме гол. Мисля, че с малко повече самочувствие нещата ще се получат.

“Надявам се в Кардиф да се получи добър резултат.”

БЪЛГАРИЯ – ИРЛАНДИЯ 1:1 (0:0)

1:0 Краев (56), 1:1 Дъфи (90+3)

България (4-3-3): Георги Георгиев – Страхил Попов, Петър Занев (кап) (79 – Пламен Гълъбов), Кристиан Димитров, Антон Недялков – Кристиян Малинов, Георги Костадинов, Галин Иванов – Божидар Краев, Спас Делев (76 – Бирсент Карагарен), Тодор Неделев (83 – Александър Цветков)

Селекционер: Георги Дерменджиев

Ирландия (4-3-3): Дарън Рандълф – Мат Дохърти, Шейн Дъфи (кап), Джин Ийгън, Енда Стивънс – Джеф Хендрик, Конър Хърихейн, Джеймс Маккарти (70 – Роби Брейди) – Калъм О’Дауда (74 – Калъм Робинсън), Адам Айда (78 – Шейн Лонг), Аарън Конъли

Селекционер: Стивън Кени

 

Дъфи попари прагматична България в добавеното време 3