google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Бразилия е рекордьорът по трофеи от Световни първенства с 5 титли

Турнирът за Световно първенство по футбол за мъже се провежда на всеки четири години, като на всеки шампионат е възможно да бъдат поставени нови рекорди. С най-значимите рекорди на Световни първенства ще ви запознаем в този материал, като ще разгледаме впечатляващи постижения от отбори и футболисти на най-големия футболен форум в света.

  • Най-много титли от Световно първенство – Бразилия (5)

Бразилия е най-успешният отбор от Световни футболни финали. “Селесао” са спечелили 5 титли в своята история. За първи път те триумфират на турнира през 1958 г. на първенството в Швеция. Във финала Бразилия печели срещу домакините с 5:2, като легендата Пеле реализира два от головете. Бразилия печели световната титла и през годините 1962, 1970, 1994, 2002.

  • Най-много участия на Световно първенство – Бразилия (22)

Бразилия е и отборът с най-много участия на финалите. “Селесао” не е пропускала нито един Мондиал. Бразилците имат 22 участия на футболни финали и тяхното постижение надали ще бъде подобрено, като се има предвид силата им в квалификациите за световните финали в зона Южна Америка.

  • Най-много поредни световни титли – Италия (2) и Бразилия (2)

Италия и Бразилия са единствените две страни, успели да защитят световната си титла. Италия печели Мондиала през 1934 и 1938 г. Бразилия вдига световната титла през 1958 и 1962 г.

  • Играч с най-много мачове на Световно първенство – Лионел Меси (26)

Аржентинската легенда Лионел Меси държи рекорда за най-много срещи на Мондиал. Меси е участвал в 26 двубоя на финалите. Той задмина Лотар Матеус с участието си във финалния мач срещу Франция на Световното в Катар през 2022 г. Топ 5 на футболистите с най-много двубои на Световно допълват още Мирослав Клозе, Паоло Малдини и Кристиано Роналдо

  • Играч с най-много титли от Световно първенство – Пеле (3)

Бразилската икона на футбола – Пеле, е футболистът с най-много спечелени трофея от Световно първенство. Пеле има 3 златни медала от Мондиал, спечелени през 1958, 1962 и 1970 г.

  • Най-бързият отбелязан гол на Световното първенство – Хакан Шукур

Турският национал Хакан Шукур държи рекорда за най-бърз гол на Световно първенство. Шукур вкарва след само 10.8 секунди футбол в мача срещу Южна Корея в спора за 3-то място.

  • Футболист с най-много участия във финал на Световното – Кафу (3)

Бразилският защитник Кафу е играчът, който е взел участие в най-много финали на Мондиал. Кафу е играл 3 пъти в мача за трофея – през 1994, 1998 и 2002 г.

  • Най-младият играч на финал – Пеле (17 години, 249 дни)

Пеле може да се похвали с още един личен рекорд – най-младият футболист, играл във финал на Мондиал. На 17 години и 249 дни той взима участие във финала срещу Швеция на Мондиала през 1958 г. Пеле бележи и 2 гола за успеха на Бразилия във финала.

  • Топ голмайстор на Световно първенство – Мирослав Клозе (16)

Германският нападател Мирослав Клозе има най-много попадения на световни финали – 16. Той е вкарал този брой голове в 24 срещи. Втори в класацията е бразилецът Роналдо с 15 гола в 19 двубоя, докато третата позиция е за германецът Герд Мюлер с 14 гола в 13 срещи.

  • Най-много отбелязани голове в един турнир – Жюст Фонтен (13)

Легендата на френския футбол – Жюст Фонтен, може би ще остане завинаги в историята на Световното първенство с рекорда за най-много вкарани голове в един турнир. Фонтен бележи 13 попадения на Мондиал 1958 в Швеция. Четири от головете му са отбелязани в мача за 3-то място зрещу Западна Германия при победата на Франция с 6:3.