Докторът на Интер: Ситуацията с контузиите става все по-тревожна
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Пиеро Волпи разясни защо се стига все по-често до тежки контузии на футболистите в топ отборите

Главният доктор на италианския гранд Интер – Пиеро Волпи сподели притеснението си, че кризите с контузени футболисти ще стават все по-сериозни. Причините според него са няколко, като най-основната е натовареният график на големите отбори в Европа.

„Ситуацията става все по-тревожна. Имаме сериозни затруднения с това да контролираме както дългосрочни, така и леки физически проблеми. Футболът страда от две основни предизвикателства, които е трудно да се съвместят: интензивния график на мачовете, особено за отборите, които играят два пъти седмично през целия сезон, и липсата на време за тренировки. Въпросът е именно в това. Между мачовете остават само две тренировки: едната е за възстановяване, а другата – за подготовка за следващия съперник. Така не остава достатъчно време за работа върху основните качества като сила, бързина и издръжливост. При около 240-250 тренировъчни сесии годишно, само една четвърт от тях са наистина ефективни в този смисъл.“, заяви той.

Волпи си позволи да предложи как това може да се промени: „Играчите, които не получават редовно игрово време, също са податливи на контузии. Игралното време трябва да бъде по-добре разпределено. Споделихме това с треньора Симоне Индзаги, който е много разумен и отговорен. Трябва да пазите както играчите, които записват по 4500 игрови минути, така и тези, които имат само около 1000.“

„Паузата между края на Европейското първенство и началото на новия сезон беше изключително кратка. Нямаше достатъчно време за умствена и физическа почивка. Международните паузи също създават проблеми, защото 12-15 дни извън клубната среда напълно променят рутината. Играчите са по-податливи на контузии в различни условия. Друго предложение е да се намали броят на отборите в лигите от 20 на 18. Това би освободило месец за тренировки и за международни срещи.“, завърши докторът на Интер.