Два английски гранда готвят големи промени във Висшата лига
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Сериозни промени може да настъпят в английския футбол, твърди “The Telegraph”, като изданието пише, че Манчестър Юнайтед и Ливърпул са двата отбора, които ще направят предложение за промените.

Английският таблоид е получил достъп до документ на име „Ревитализация“, като в него са описани евентуалните бъдещи промени, включително намаляване на Висшата лига до 18 отбора, орязване на Купата на лигата и Къмюнити шийлд и промяна на системата за промоция.

Според “Telegraph“ влиянието на собствениците на Ливърпул Fenway Sports Group е голямо за замисъла за тези промени, като точно те са написали документа и работят заедно с Манчестър Юнайтед по набор от предложения, които носят името „Project Big Picture“.

В замяна на промяната на много от правилата, които ръководят играта от създаването на Висшата лига през 1992 г., ще има спасителен пакет от 250 милиона британски лири за Футболната лига, за да преодолеят загубите от кризата, породена от Covid-19.

Английската медия съобщава, че плановете са за промяна на структурата на английския футбол като Висшата лига да бъде намалена до 18 отбора, а турнирите Купата на Лигата и Къмюнити Шийлд да бъдат премахнати.  Също така ще бъде въведена система за плейофи за изпадане в мини-състезание с тимовете, завършили трети, четвърти и пети в Чемпиъншип.

Освен това плановете централизират властта в ръцете на утвърдения елит от в английския футбол. Правилото за един клуб – един глас ще се премахне, а големите шест клуба плюс Евертън, Саутхемптън и Уест Хем ще имат “статут на дългосрочен акционер”, в който гласовете само на шестима от тази група биха били достатъчни, за да се стигне до промени в лигата, а в момента за това е нужно да има гласове от 14 клуба.