Една легенда на 102 – Спартак Варна празнува!
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Един от най-обичаните български клубове – Спартак (Варна), днес с гордост отбелязва 102 години от своето основаване.

Отборът, играл като равен с равен не с друг, а с английския колос Манчестър Юнайтед в началото на 80-те години на миналия век, е и сред най-успешните тимове в страната.

Шампион на България през 1932 година има цели 43 сезона в елитния ешелон, нареждайки се в Топ 10 в своеобразната ранглиста.

Някои от тези сезони носят неизмерима радост на привърженците на Соколите като въпреки трудната обстановка Спартак два пъти се окичва със сребърните медали през 30-те години на миналото столетие, а в други три сезона – през 1929, 1955 и 1984 г., финишира трети.

Два пъти излиза на еврпейската сцена като безспорно най-паметните международни мачове си остават двата дуела от осминафиналите в турнира за КНК с Ман Юнайтед.

Една легенда на 102 - Спартак Варна празнува! 1

На 19 октомври 1983 година воденият от Людмил Горанов тим се изправя срещу суперзвезди от калибъра на капитана на Англия Брайън Робсън, легендарния халф Рей Уилкинс, детето-чудо от Северна Ирландия Норман Уайтсайд, холандският плеймейкър Арнолд Мюрен, непримиримите ирландците Франк Стейпълтън и Кевин Моран.

Статистиците на българския футбол твърдят, че на “Юрий Гагарин” се стичат близо 40,000 зрители – рекорд, който трудно някога би могъл да бъде подобрем.

Спартак отстъпва в люта битка с 1:2, но дори легендата на Червените дяволи Боби Чарлтън, който също е на стадиона във Варна, остава запленен от страстта и уменията на Соколите.

Съставът на варненци в двубоя: Красимир Зафиров, Ниазим Исмаилов, Сашо Борисов, Владимир Николчев, Асен Михайлов, Румен Димов, Красимир Венков, Борислав Гьорев, Емил Личев, Живко Господинов, Георги Алексиев (69-Пламен Казаков)

Една легенда на 102 - Спартак Варна празнува! 2

А за класата на тима на Юнайтед красноречиво говори факта, че в следващия кръг на надпреварата Червените дяволи отсраняват Барселона с Диего Марадона в редиците си.

Днес Спартак не пропусна да отбележи паметната дата.

Ето какво написаха Соколите в своята официална страница в социалната мрежа Фейсбук:

“Както всеки един рожден ден, така и този, неминуемо става повод за спомени и равносметки.

“Спомняме си празненствата по случай 100-годишнината на клуба, които се превърнаха в кулминация на борбата ни за освобождение и възраждане . Правим равносметка на всички мигове – хубави и лоши, които сме преживели със СПАРТАК и стигаме до днес.

А днес, за първи път от много години,  сме заедно и в дома си. И днес, на 102-я ни рожден ден, спомените като че ли отстъпват място на надеждата, че след толкова много време, любимият ни клуб най-после върви по пътя, който ще го върне там, където е било и винаги ще бъде неговото място – сред най-добрите.

Честито, соколи! СПАРТАК ЗАВИНАГИ!”