Ернесто Валверде подаде оставка, Барса официално с нов треньор
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Ернесто Валверде подаде оставка като главен треньор на Барселона. Каталунският официален туитър обяви предсрочното прекратяване на сътрудничеството с 55-годишния испанец.

Валверде стана наставник на каталунците през май 2017 г. През това време Барселона триумфира два пъти в шампионата, а също и спечели Купата на Испания и Суперкупата.

За нов треньор на отбора бе назначен бившият треньор на Бетис – Кике Сетиен.  

 

Да припомним най-важните постижения на Валверде в Барселона

Ернесто Валверде подаде оставка, Барса официално с нов треньор 1

Преди да се появи в клуба, Валверде не беше тренирал отбори с претенции да печелят първите пет европейски лиги. Той постигна успехи в гръцкия шампионат три пъти с Олимпиакос, а в Испания поведе Атлетик, Еспаньол, Виляреал и Валенсия. Нито един от тези отбори не е включен в кръга на традиционните фаворити, но Ернесто все пак постигна известен успех преди да се премести в столицата на Каталуния. Той успя да спечели испанската Суперкупа с Атлетик през 2015 г., побеждавайки Луис Енрике на финала в Барса с общ резултат 5: 1, а преди това стигна до Еспаньол на финала за Купата на УЕФА на сезон 2006/2007 (загуби в дузпите на Севиля).

Периодът в Барселона отличи Валверде с още четири трофея. Най-ценното е, че този треньор върна позициите на отбора в Примера Дивисион. В последния сезон каталунците завършиха на второ място, загубиха три точки от Реал Мадрид. През първия сезон, под ръководството на Ернесто, Барселона изпревари Атлетико с 14 точки, а Реал Мадрид на Зинедин Зидан с общо 17. Според резултатите от сезон 2018/2019 отборът на Валверде спечели титлата с впечатляващо предимство: Атлетико изостана с 11 точки, “Реал” – с 19.

Ако трябва да обобщим, в шампионата на Испания Барселона с Валверде изглежда доста стабилно. Вярно, 40 точки след първия кръг са най-непредставителният резултат на каталунския тим през последните 11 години, но пък Ернесто взе Купата на Испания през сезон 2017/2018 и Суперкупата на страната през 2018 година.

Най-големите неуспехи на Валверде в Барселона

Всъщност, точно благодарение на победите в шампионата на Испания, Валверде се задържа в Барселона 2,5 години. В противен случай щеше да е уволнен много по-рано, защото отборът не успя да постигне друга важна цел – да спечели Шампионска лига. И двата сезона на европейската купа, водени от Валверде, завършиха с кошмар със сините гранати.

През сезон 2017/2018 Барселона отпадна на четвъртфиналите, сензационно загуби от Рома. Поражението в Рим беше единственото за каталунците за цялото равенство на Шампионската лига, но един силен провал беше достатъчен за мнозина да отпишат Валверде като треньор на отбора. След домакинска победа в първия мач с резултат 4: 1, Барса бе разгромена с 0: 3.

Тази история почти се повтори и през сезон-2018/2019. Отборът на Валверде никога не е губил в Шампионската лига преди мача на „Анфийлд“. В първия мач на полуфиналите с Ливърпул каталунците постигнаха желания резултат на „Камп Ноу“, като спечелиха с голям резултат – 3: 0. Но във втория мач Барселона изглеждаше толкова безпомощна, колкото беше и в Рим година по-рано, когато британците я разгромиха с 0: 4.

За да получи трети шанс в Шампионската лига, Валверде нямаше право да прави грешки през настоящия сезон. Но резултатите от Примера се влошиха, а поражението от Атлетико, в почти спечеления полуфинал на испанската Суперкупа, с 2: 3, окончателно убеди ръководството на Барселона в необходимостта от спешна смяна на треньора. Дори и предвид факта, че Ернесто има само две поражения в Шампионската лига от 18 мача. Всички се страхуваха, че третото ще бъде не по-малко срамно.

Какво беше отношението на феновете на Барселона към Ернесто Валверде

За него може да се съди по резултатите от проучването на Mundo Deportivo. Преди няколко седмици изданието попита феновете на отбора дали предпочитат Валверде да остане треньор и през следващия сезон. Оказа се, че 80% от анкетираните очакват оставката му. В същото време една трета от участниците в гласуването мечтаят да видят Юрген Клоп начело на Барса.

След загубата от Атлетико в испанската Суперкупа, феновете в Twitter отново започнаха активно да разпространяват хаштага – „#ValverdeOut“, призовавайки треньора да си подаде оставката. Мнозина са убедени, че Барселона под наставничеството на Валверде окончателно заличи корпоративната си идентичност.

Бившият главен треньор на Барселона – Жозеп Гуардиола, заяви в навечерието на уволнението на Валверде, че Ернесто заслужава да бъде изпратен с голямо уважение: „Барселона е особено място, където не е достатъчно само да се спечели шампионата. Жал ми е за Валверде. Той не го заслужаваше. ”

Имаше достатъчно кандидати, които да заменят Валверде. Лидерите на каталунския клуб неочаквано получиха отказ от Хави и Роналд Куман, имаше преговори и с Кике СетенМаурисио Почетино (той заяви, че никога няма да оглави Барса), Тиери Хенри, Габриел Милито и Марсело Галардо. Всеки от тези специалисти има свой собствен стил и треньорски опит, така че логиката в действията на екипа на Жозеп Мария Бартомеу е малко трудна за проследяване. Очевидно беше по-важно просто да се отърват от скучния Валверде.