Европейското 2024 е последен шанс за “златното поколение” на Белгия
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Белгийският отбор ще се надява да бъде сред най-добрите на турнира в Германия

Исторически погледнато, националният отбор на Белгия не е международна футболна сила, известна със спечелени титли, безкрайни участия на Европейско първенство или Световно първенство и със сигурност няма препълнена витрина с трофеи. Но “червените дяволи” бяха начело в световната ранглиста на ФИФА за известно време през последните години и записаха значими победи над Бразилия и Португалия на последните международни турнири.

В последното десетилетие белгийският състав бе пълен с играчи от световна класа като Еден Азар, Кевин Де Бройне, Тибо Куртоа, Ромелу Лукаку, Ян Вертонген и Тоби Алдервейрелд, но въпреки тези големи имена Белгия не успя да спечели голям трофей или да играе финал. Тъй като много от техните звезди са в края на кариерите си, може ли един застаряващ отбор най-накрая да спечели титла на Евро 2024?

Някои от тези имена дори няма да се появят в Германия това лято. Азар се оттегли от футбола през октомври 2023 г., Алдервейрелд не е повикан в отбора на Доменико Тедеско въпреки двете силни години в Роял Антверпен, докато Куртоа ще трябва да гледа бившите си съотборници от дома си поради обтегнати отношения със селекционера.

Познати лица като Лукаку, Де Бройне, Вертонген и Аксел Витсел обаче ще пътуват до Германия, като всеки направи силен сезон на клубно ниво. Лукаку се насочва към турнира като най-резултатния играч в квалификациите за Евро 2024. Де Бройне пък идва в турнира, , след като спечели шестата си титла във Висшата лига с тима на Ман Сити. На международно ниво, въпреки че е заобиколен от невероятно качество през годините, Де Бройне не успява наистина да води Белгия, както прави в Ман Сити. Дали сега не е моментът той да поведе отбора към голям трофей?

Така нареченото „златно поколение“ обаче ще се нуждае от помощ от някои млади звезди и свежа кръв, ако Белгия най-накрая иска да спечели първата си международна титла. Тази помощ може да дойде от двама големи таланти – Жереми Доку от Ман Сити и Йохан Бакайоко от ПСВ. Доку и Бакайоко не само се представиха много силно съответно във Висшата лига и Ередивизи, но също така показаха потенциала си в Шампионската лига и са готови за голям пробив и на международната сцена.