google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Преди десетина години за фаворити на Шампионската лига най-често бяха спрягани Барселона, Реал Мадрид и Байерн Мюнхен,  но последните години донесоха много промени. Английската Висша лига превъзмогна своите тежки времена и започна да трупа финансова подкрепа на финалите на Еврокупата.

 

Така че, днес, десет години по-късно, ситуацията е съвсем ясна – английските клубове са фаворитите на Шампионската лига и Лига Европа. Това си личи дори и по коментарите на букмейкърите, които не крият, че за основни претенденти за победа в старшите европейски турнири смятат Манчестър Сити и Ливърпул, а за другите  –  Манчестър Юнайтед и Арсенал .

Разбира се, няма как да се предвиди предварително триумфът на определен отбор в турнирите, но Ливърпул показва големи предимства пред своите конкуренти. Първото и най-важно това е силата на неговия състав, а второто – издръжливостта. След скорошната победа над Шефилд Юнайтед, Клоп произнесе гневна емоционална реч за строгия график и затова отборът трябваше да пожертва Купата на лигата, тъй като през декември игра в клубното световно първенство в Катар и нямаше как да се появи на две места едновременно. Резултатите обаче си остават категорични –  Ливърпул е в състояние да издържи дори и при чудовищно темпо.

Също така не трябва да се пренебрегва и опитът. Под ръководството на германския треньор Ливърпул достигна до финала на Европейската купа през всички сезони, защото Клоп знае как да разпределя силите.

В момента вероятно малко от вас ще си спомнят, но преди две години всички се присмиваха на Клоп и казваха, че той спечели 50 от 95 мача, при положение, че  Брендън Роджърс също толкова победи в 95 мача, докато беше начело на Ливърпул.

В същото време съставът на британския треньор едва ли по някакъв начин превъзхожда този, който от началото на 2018 година беше на разположение на Клоп – Джерард и Суарес срещу Коутиньо, Салах, Мане и Робърт Фирмин. Разбира се, с течение на времето всичко се изяснява лека-полека.

Клоп не може да се нарече голям късметлия, дори и като се отчете победата над Барселона миналата пролет.  Преди решителния мач от Шампионската лига с Тотнъм той загуби седем финала подред, а миналия сезон се изправи срещу Манчестър Сити. Ливърпул игра добре и набра невероятно голям брой точки за второ място. Това е едно огромно разочарование и откровен провал.

Въпреки това, Клоп е силен и като треньор и като личност, защото успява да си извлече поука от пораженията, а не позволява те да го сринат психически. През миналия сезон Ливърпул се представи по-добре, в сравнение с предходната година, а в момента дори екипът е още по-нахъсан, защото придоби безценен опит.

 

„Ливърпул” не са губили в първенството на Англия вече повече от година. На 3 януари се навършиха точно 365 дни от последното поражение на “червените” при гостуването на Манчестър Сити. През това време „Ливърпул” спечели 32 мача от 37, вкара 101 точки от 111 възможни.

Дори е на крачка от повторението на един от най-великите рекорди в спортната история на Англия, като за целта е нужно единствено да не загуби още 12 мача. Тогава “червените” ще имат 49 мача без поражения – точно колкото имаше и непобедимият Арсенал при същите обстоятелства.

И така, съвсем естествено е да се запитаме – може ли нещо да спре Ливърпул?