ФИФА готова да купи федерациите, за да има Мондиал през 2 години
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
От централата готови да платят по 16 милиона долара за четири години на всеки свой член като "компенсация"

Световната футболна централа ФИФА е готова да “подкупи” всяка една от националните федерации, за да ги склони да се съгласят с провеждането на световно първенство на всеки две години.

Според плана асоцииациите ще получат по 16 милиона долара за четиригодишен период, като компенсация, както се изразяват ръководителите на световния футбол.

“Ако не искаме децата да избягат от футбола, трябва да им осигурим Мондиал на всеки две години”, заяви днес президентът на ФИФА Джани Инфантино.

Днес е била проведена глобална онлайн среща на върха, на която са дискутирани ползите от Мондиал през две години, като финансовите експери на ФИФА са обявили, че такъв ход би увеличил приходите до 4,4 милиарда долара за всеки четири години.

ФИФА прогнозира промените във финансовия пазар заедно с маркетинговата компания Nielsen and OpenEconomics. Управителният орган смята, че 3,5 милиарда долара могат да бъдат разпределени за развитие на футбола в първия четиригодишен цикъл на новоорганизирания календар.

За 211-те членуващи асоциации увеличението на приходите би означавало допълнително плащане от 16 милиона долара, което е невероятно голяма сума за повечето национални федерации.

Бъдещият календар на мачовете от 2024-а е основна тема на спорове в световния футбол от месеци.

На този етап УЕФА и южноамериканската конфедерация КОНМЕБОЛ са против учестяването на световните първенства.