ФИФА обяви голяма промяна във футбола при подновяването на първенствата
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

ФИФА даде официално разрешение за извършването на максимум 5 смени на отбор в рамките на един мач. Решението е в сила не само за доиграването на настоящия сезон в първенствата, а и занапред, като е възможно да остане в сила чак до Мондиал 2020 в Катар, който ще се проведе в края на 2022 година.

Решението, което ФИФА взе, е продиктувано от факта, че отборите ще трябва да играят в много по-сгъстен цикъл и футболистите ще имат нужда от повече почивка.

“Тъй като футболът започва да обмисля възобновяване на първенствата по целия свят след пандемията COVID-19, Съветът на Международната футболна асоциация (IFAB) се съгласи да направи временно изменение на законите на играта въз основа на предложение, получено от FIFA, което иска да защити благосъстояние на играчите”, гласи изявлението.

Революционната промяна на ФИФА не е задължителна за всяко първенство. Всяка отделна федерация може да реши сама за себе си дали да използва новото правило.

“Всеки отделен организатор на състезание може да вземе самостоятелно решение дали да се приложи това временно изменение. Междувременно IFAB и FIFA ще решат на по-късен етап дали това временно изменение ще трябва да бъде разширено допълнително.”

Предложението бе прието в Испания и “Ла Лига” ще използва 5 смени до края на сезона. Очаква се същото да се случи и в Англия. Единственото условие за използване на правилото е действащият шампионат на съответната страна да приключи до 31 декември 2020 г.