FIFPro и големите лиги с жалба срещу Световното клубно първенство
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Битката срещу провеждането на турнира на ФИФА вече влезе в съда

Съдебната битка срещу Световното клубно първенство през 2025 г. набира скорост, след като съюзът на играчите FIFPro и най-големите европейски лиги официално подадоха жалба срещу ФИФА. Основното недоволство произтича от претоварения график на мачовете, който се влошава допълнително с разширяването на турнирите като Шампионската лига, Лига Европа и Лига на конференциите. Въвеждането на новия формат на Световното клубно първенство означава, че много играчи почти няма да получат почивка през лятото, което е основен проблем за здравето и формата им.

В отговор на това напрежение, Fifpro, заедно с Европейските лиги, които представляват 39 дивизии, включително Серия А, Висшата лига и Ла Лига, подадоха правна жалба до Европейската комисия. Директорът на политиките на FIFPro, Александър Билефелд, нарече това действие „безпрецедентно“. Жалбата беше породена от решението на ФИФА да въведе и насрочи Световното клубно първенство за 2025 г. без предварителни консултации с лигите и клубовете.

Всички водещи европейски федерации посочват, че техните първенства не са увеличили броя на мачовете през последните 20 години, докато ФИФА и УЕФА продължават да го правят както за клубовете, така и за националните отбори. Според изпълнителния директор на Лига Серия А, Луиджи Де Сиерво, това натоварване води до „насищане“ на списъка с мачове, като играчите са претоварени и подложени на изключителен физически стрес.

Докато УЕФА провежда значителни консултации със заинтересованите страни преди въвеждането на нови формати, ФИФА наложи Световното клубно първенство през 2025 г. без същия процес на обсъждане и съгласуване, което предизвика значително напрежение между футболните организации.