Финалистите на Евро 2020: Швейцария
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Момчетата на Владимир Петкович са основен претендент за излизане от група А заедно с Италия

Макар да не е сред най-големите дръжави по територия или насление, Швейцария винаги е била фактор на европейската футболна сцена. Момчетата на Владимир Петкович влизат в Euro 2020 като отбор, който най-вероятно няма да вдигне трофея, но може да обърка сметките на много от големите фаворити.

Това лято Швейцария ще играе в Група А заедно с Италия, Уелс и Турция.

История

Швейцарската футболна асоциация е основана на 7-ми април 1895г., като е член на ФИФА от 1904г. и на УЕФА от 1954г. Швейцария е играла само на четири предишни издания на Европейското първенство и не е вдигала трофея никога. Първото им участие е през 1996г., но отпадат след груповата фаза след равен и две загуби. Същият резултат те записват и през 2004г. в Португалия, а през 2008 са домакини заедно с Австрия. Там те успяват да запишат първата си победа на Евро финали след 2:0 над Португалия, но отново прагът им остава участие в групите.

През 2016г. те успяха да преодолеят груповата фаза и да стигнат до 1/8-финалите след нито една загуба в трите си мача, но срещу Полша отпадат в първия елиминационен етап след дузпи.

Прякор

Финалистите на Евро 2020: Швейцария 1

Швейцарският национален отбор често е наричан „часовникарите“, заради световната слава на страната в производството на най-качествените часовници на планетата.

Пътят към Евро 2020

Финалистите на Евро 2020: Швейцария 2

Швейцария участва в квалификациите за турнира в група D и успя да я спечели със страхотно представяне. След пет победи, две равенства и само една загуба те оглавиха класирането със 17 точки, оставяйки зад себе си Дания с 16. Останалите отбори, които Швейцария срещна в групата бяха Република Ирландия, Грузия и Гибралтар.

Селекционер

Финалистите на Евро 2020: Швейцария 3

Швейцария е водена от 57-годишният Владимир Петкович вече седем години. Той пое отбора през 2014г. след края на Мондиала в Бразилия. Преди да заеме поста национален селекционер, Петкович ръководи Йънг Бойс и Лацио, като с „орлите“ вдигна Купата на Италия през 2013 година.

Той изведе Швейцария до елиминациите на Евро 2016, както и на Световното първенство в Русия през 2018 година, които са единствените му два големи турнира с отбора досега, а процентът му победи с Швейцария е забележителен – над 50%.

Голямата звезда

Финалистите на Евро 2020: Швейцария 4

Лидерът и футболистът, от който ще се очаква най-много в състава на Швейцария изглежда е Гранит Джака. Играчът на Арсенал е и капитан на отбора, тъй като има най-голям опит. Халфът е използван от Петкович като двигателя на отбора, който помага еднакво добре както в защита, така и в атака, с което допринася за баланса в тима.

Състав на Швейцария:

Финалистите на Евро 2020: Швейцария 5

Вратари: Ян Сомер (Борусия Мюнхенгладбах), Ивон Мвого (ПСВ), Йонас Омлин (Монпелие)
Защитници: Рикардо Родригез (Торино), Мануел Аканджи (Борусия Дортмунд), Нико Елведи (Борусия Мюнхенгладбах), Силван Видмер (Базел), Лорис Бенито (Бордо), Кевин Мбабу (Волфсбург), Ерай Комерт (Базел), Бечир Омерагич (Цюрих), Фабиан Шер (Нюкасъл), Джордан Лотомба (Ница)
Полузащитници: Гранит Джака (Арсенал), Джердан Шакири (Ливърпул), Стивън Цубер (Айнтрахт), Денис Закария (Борусия Мюнхенгладбах), Ремо Фройлер (Аталанта), Едимилсон Фернандеш (Майнц), Джибрил Соу (Айнтрахт), Кристиян Фаснахт (Йънг Бойс),
Нападатели: Харис Сеферович (Бенфика), Бреел Емболо (Борусия Мюнхенгладбах), Марио Гавранович (Динамо Загреб)

Думата на букмейкърите

Швейцария получава от Efbet залози коефициент от 72.00 за това да вдигне трофея от Евро 2020, който я поставя в златната среда между фаворити и аутсайдери.  Шансовете им да спечелят група А пък ще умножат залога Ви 5.50 пъти, оставяйки зад себе си Уелс и Турция. Winbet онлайн пък оценва шанса на „часовникарите“ за краен успех в турнира на 70.00.

Програма на Швейцария на Евро 2020:

12.06 Уелс – Швейцария 16:00ч. (Олимпийски стадион в Баку)
16.06 Италия – Швейцария 22:00ч. (Стадио Олимпико)
20.06 Швейцария – Турция 19:00ч. (Олимпийски стадион в Баку)