Финалната среща за Купата на Гърция ще се играе в Кипър
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Срещата ще се изиграе в Никозия, а един от сигурните финалисти ПАОК ще бъде подкрепян от мощна гръцка диаспора в Кипър.

Изданието на Купата на Гърция за сезон 2022/23 ще влезе в историята като първото такова, чийто финал няма да се проведе на гръцка територия, съобщиха от гръцкият футболен съюз.

Финалът ще се изиграе на 20-и май на стадион ГСП в Никозия, Република Кипър, посочиха още от федерацията. Спортните медии в Гърция напомнят, че при евентуално участие на ПАОК на финала, то “двуглавите орли на севера” ще могат да разчитат на солидна подкрепа от Острова на Афродита.

Солунчани разполагат с фенклубове и сателитни школи в четирите най-големи градове в Кипър – Никозия, Ларнака, Лимасол и Пафос. Иначе финал с участието на трикратните шампиони на Гърция е много вероятен, тъй като те постигнаха изразителна победа с 5:1 в първия полуфинал срещу Ламия. В другата полуфинална двойка до голяма степен интригата също бе решена.Там АЕК Атина се наложи категорично над Олимпиакос с 3-0 и е само на сантиметри от финала.

Причината за изиграването на финала в Кипър е особеното мнение, което в Гърция имат към Кипър. Културните връзки между двете държави са много силни, а до 70-те години на миналия век кипърските отбори имаха правото да участват в елитната дивизия на Гърция.