Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

През последните години вече свикнахме футболните клубове да ни изненадват с луди трансфери. Затова сега ще насочим вниманието ви към 10 играча, които успяха впечатляващо да вдигнат цената си, за времето откакто са дебютирали отпреди 5 години. Не са включени само тези, които са на терена от по-рано.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 1

Алисон Бекер

Възраст:  27 години

Настоящ клуб: Ливърпул

Стойност през 2015 г.: 2,5 милиона евро

Стойност в момента: 90 милиона евро

Постижения в близките пет години: Победител в Шампионска лига на УЕФА 2018/19, Победител в Суперкупата на УЕФА 2019, Победител в Клубната световна купа 2019, Победител в Купата на Америка 2019

През последните години положението на вратаря на Ливърпул беше проблематично. Спомнете си само финала на Шампионската лига с Реал Мадрид, когато Кариус вкара гола. До голяма степен заради него екипът на Клоп загуби ценен трофей. След това ръководството спешно започна да търси нов пазач на вратата и прояви интерес към Алисън, който тогава играеше в Рома.

Алисън прекара първия си сезон в Рим като втори вратар на тима, замени Войчех Шчесни, а след трансфера си в Ювентус, Бекер стана първият номер на римляните.

Алисън успя да демонстрира високо ниво на игра и даде повече увереност на защитата. През сезон 2017/18 римляните успяха да се укрепят на върха на класацията на шампионата в Италия, заемайки третото място, а бразилецът беше признат за най-добрия вратар в Италия. През лятото на 2018 г. Ливърпул подписа с него за 72,5 милиона евро, което го направи най-скъпият вратар в света. Сега той е на път за първото си първенство в Англия.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 2

Върджил ван Дайк

Възраст: 28 години

Настоящ клуб: Ливърпул

Стойност през 2015 г.: 10 милиона евро

Стойност в момента: 100 милиона евро

Постижения в близките пет години: Победител в Шампионската лига на УЕФА  2018/19, Победител в Суперкупата на УЕФА  2019, Победител в Клубното Световно първенство 2019

Може би това е най-прогресивният играч в този списък. Ван Дайк се превърна в играч от голяма класа, напълно универсален и най-важното надежден защитник, който ясно и точно избира своята позиция. Неслучайно името на холандеца беше спрягано при надпреварата за Златната топка.

Върджил се премества в Англия през 2015 г., след това отиде в Саутхемптън. За “светците” защитникът игра общо 64 мача, в които успя да вкара четири гола.

След 3 години Ван Дак се премести в друг английски клуб – Ливърпул. Този преход беше най-скъпият сред защитниците, холандецът костваше на отбора на Клоп 75 милиона паунда.

През следващия сезон Ливърпул спечели Шампионската лига и зае второ място във Висшата лига, като понесе само едно поражение през сезона и загуби титлата в лигата в ожесточената борба на Манчестър Сити. През сезона Ван Дайк се утвърди като ключов играч в защитата на „мърсисайдците“ и сега е незаменим играч в отбора.

Ван Дайк е лидер не само на своя клуб, но и на отбора. Точно с него Върджил спечели среброто на Лигата на нациите през март миналата година и уверено напусна групата в селекцията за Евро 2020.

 

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 3

Лерой Зейн

Възраст: 24 години

Настоящ клуб: Манчестър Сити

Стойност през 2015 г.: 8 милиона евро

Стойност в момента: 100 милиона евро

Постижения в близките пет години: Шампион на Англия (2)  2017/18, 2018/19, носител на Купата на ФА 2018/19, носител на Купата на футболната лига (2)  2017/18, 2018/19, победител в Суперкупата на Англия (2): 2018, 2019

През март 2014 г. Зейн подписа професионален договор със Шалке, а месец по-късно той дебютира за основната част на германците. За Гелзенкирхен Лерой игра в 47 мача, в които вкара 11 гола.

С великолепната си игра германецът впечатли селекционерите от Манчестър, а впоследствие се премести там. Трансферът в Манчестър Сити възлезе на 55 милиона евро, което го направи най-скъпият германец в историята. Интересът към Зейн беше толкова силен, че „гражданите” му обещаха без всякакъв проблем 28 милиона евро за три години.

През сезон 2017/18, като част от Сити, той стана шампион на Англия и беше признат за най-добрият млад играч на Висшата лига. Кариерата на Зейн в Англия е повече от достойна, но германецът не отиде на Световното първенство в Русия – в последния момент главният треньор реши да не го включва в състава. Може би това беше една от причините за неуспешното представяне на немския отбор.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 4

Ян Облак 

Възраст: 27 години 

Настоящ клуб: Атлетико Мадрид 

Стойност през 2015 г.: 7 милиона евро 

Стойност в момента: 100 милиона евро

Постижения в близките пет години: Финалист на Шампионска лига 2015/16, Победител в УЕФА Лига Европа  2017/18, Победител в Суперкупата на УЕФА 2018

Първият и единствен играч от списъка, който не играе във Висшата лига. Ян Облак започна да играе на високо ниво в Португалия. От Бенфика видяха потенциал в младия футболист и го поканиха за вратар. Но не беше възможно едновременно да се учи и да се бори с конкуренцията на опитния бразилски вратар Жулио Сезар, така че португалците веднага дадоха под наем Ян. След като се наскита по договори за наем, Облак се завърна в Бенфика и игра 19 мача за него, седем от които – сухи.

След надеждна игра за португалеца, Атлетико Мадрид се заинтересува от словенеца, предлагайки добри пари за него. Въпреки нежеланието на Бенфика да се раздели с играча, отборът все пак прие предложението. Но, както се оказа, преместването в Испания беше мечтата на словенския вратар.

Ето как коментира прехода си той: „Още от детството си мечтаех да играя в Ла Лига, която надминава португалската. Това е ново предизвикателство, което ми предстои да приема да се справя с него. Бенфика искаше да остана, като президентът направи всичко възможно да ме задържи, но аз наистина исках да отида в Атлетико. Ян Облак и до днес е вратар на Атлетико. Сега той е смятан за един от най-добрите футболни вратари в света.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 5

Н’Голо Канте

Възраст: 28 години 

Настоящият клуб: Челси

Стойност през 2015 г.: 4,5 милиона евро 

Стойност в момента: 100 милиона евро

Постижения за пет години: Шампион на Англия  2015/16, Шампион на Англия  2016/17, носител на Купата на ФА 2017/18, Победител в Лига Европа на УЕФА  2018/19, Световен шампион 2018

Французинът успя да заинтересува Челси благодарение на страхотната си игра в друг английски клуб – Лестър.  Н’Голо Канте се превърна в откритието на шампионата, както неговия клуб. Като част от Лестър французинът беше безспорен лидер, заедно с Джейми Варди и Рияд Марез . До голяма степен благодарение на тази троица, екипът на Клаудио Раниери успя сензационно да спечели титлата на най-добрия отбор.

16 юли 2016 г. се премести в Челси за 35 милиона паунда. Договорът е подписан за период от пет години. Ето какво каза самият Канте, след като се премести в лагера на „аристократите“: „Много се радвам да стана играч в един от най-добрите европейски клубове, мечтата ми се сбъдна. Възможността да работя с Антонио Конте и някои от най-добрите футболисти в света беше твърде добра, за да мога да откажа. “

В първия сезон, като част от лондонския тим, Канте спечели шампионата за втори път поред и беше признат за най-добрият играч на сезона според футболисти и спортни журналисти. И въпреки че следващият сезон не беше много успешен за Челси, резултатите са категорични, че Канте отново е най-добрият играч на отбора.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 6

Кевин Де Бройне

Възраст: 28 години

Настоящ клуб: Манчестър Сити 

Стойност през 2015 г.: 45 милиона евро

Стойност в момента: 150 милиона евро

Постижения за пет години: Носител на Купата на Германия 2014/15, Победител в Суперкупата на Германия 2015 Шампион на Англия (2)  2017/18, 2018/19, Победител в Купата на ФА 2018/19, Победител в Купата на футболната лига (2)  2017 / Победител в суперкупата на Англия (2) 18, 2018/19: 2018, 2019

Белгиецът опита няколко пъти да стартира кариерата си във Висшата лига. Първият път не успя и това се случи през 2012 г. Кевин се премести в Челси от белгийския Генк, където започна професионалната си кариера. Като част от „сините“ Кевин  не успя да се аклиматизира добре в началото и за да не губи форма  се премести в Бременския Вердер.

След като изигра четири сезона в Германия – първо във Вердер Бремен, после във Волфсбург, белгиецът се завърна в Англия. В Бундеслигата халфът изигра общо 85 мача, като е реализирал 23 точни попадения.

Именно в Манчестър Сити Кевин успя наистина да покаже на какво е способен. Гуардиола се довери на белгийския талант и редовно го оставяше в стартовия състав. И не напразно – почти във всеки мач Де Брюне се показваше като голяма сила на терена и носеше важни точки на своя отбор. До голяма степен, именно благодарение на усилията му, тимът на Гуардиола е един от най-добрите във Висшата лига.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 7

Рахим Стърлинг

Възраст: 25 години 

Настоящ клуб: Манчестър Сити 

Стойност през 2015 г.: 40 милиона евро

Стойност в момента: 160 милиона евро

Постижения за пет години: Шампион на Англия (2) 2017/18, 2018/19, носител на Купата на ФА  2018/19, носител на Купата на футболната лига (2)  2017/18, 2018/19, победител в Суперкупата на Англия (2)  2018, 2019

Кариерата на Рахим започва в Ливърпул. На 17 години той дебютира на професионално ниво, превръщайки се в един от най-младите играчи на клуба. Полузащитникът впечатли не само треньора и феновете, но и експертите. Но, уви, след няколко години Стерлинг беше примамен от съперника на “червените” – Манчестър Сити. Ливърпул получиха 49 милиона евро за играча.

Благодарение на Гуардиола, крилото Рахим стана не само по-бърз и техничен, но и се превърна в много по-ефективен играч. През изминалия сезон англичанинът отбеляза 31 гола и даде 13 асистенции в 61 мача, а във Висшата лига според системата гол + пропуск загуби само от Агуеро , Салаху и Азар .

Стерлинг помогна на Сити да спечели две титли подред и Рахим, заедно с Агеро, стана най-добрият голмайстор на отбора. За втори пореден сезон крилото има повече от 20 гола и 10 асистенции за клуба и националния отбор. Общо англичанинът изкара 153 мача за “гражданите” и уцели вратата на противника 59 пъти.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 8

Хари Кейн

Възраст: 26 години 

Настоящият клуб: Тотнъм Хотспър

Стойност през 2015 г.: 25 милиона евро

Стойност в момента: 150 милиона евро

Постижения в близките пет години: голмайстор на английската Висша лига (2)- 2015/2016 (25 гола), 2016/2017 (29 гола), голмайстор на Световната купа- 2018 (6 гола)

Още един англичанин в списъка. Хари Кейн е възпитаник на академията Тотнъм Хотспър. През сезон 2009/10, Кейн вкара 18 гола за младежкия тим на “шпорите”, като излезе на терена 22 пъти. Невероятна статистика за толкова млад футболист!

В първия отбор пробивът на таланта беше труден и за да събира прах на скамейката, британците го отдадоха под наем в Чемпиъншип. След като игра две години в турнир с по-нисък ранг, Хари се завърна във Висшата лига, този път в Норич. Кейн не може да получи кой знае каква голяма полза от това, тъй като именно там претърпя поредица от контузии, които му попречиха да укрепи позиции в отбора. Затова и през 2013 г. бе отзован обратно в лагера на “шпорите”.

За “Тотнъм Хотспур” нападателят играе и в момента, въпреки че постоянно „го изпращат“ при Зидан в “Реал”. Но Кейн засега предпочита отбора, който го създаде като футболист. Нападателят няма титли с Тотнъм, но въпреки това е финалист на последното равенство в Шампионската лига.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 9

Мохамед Салах

Възраст: 26 години

Настоящ клуб: Ливърпул

Стойност през 2015 г.: 18 милиона евро

Стойност в момента: 150 милиона евро

Постижения в близките пет години: Победител в Шампионската лига на УЕФА-2018/19, Победител в Суперкупата на УЕФА- 2019, Носител на клубна световна купа- 2019 Финалист на Купата на африканските нации -2017

Неслучайно първите две места в нашата класация са играчи на Ливърпул. Момчетата на Клоп издигнаха втория сезон на най-високо ниво – играчите се развиват и растат, затова и цената им също расте.

Мохамед Салах е възпитаник на Академията на египетския клуб Мокавлун, за който дебютира през 2010 година. Година по-късно става основен играч в отбора. Там той постигна отлични резултати и привлече вниманието на европейските отбори.

През 2012 г. Салах подписа договор с швейцарския Базел. Мохамед бързо се адаптира в Швейцария и стана играч в стартовия състав през първата си година в Европа. За Базел ще играе само един и половина сезона, като успя да вкара девет гола. Заедно с клуба той стана шампион на страната.

След убедителен сезон в Базел, египтянинът се премести в Англия. След като се присъедини към Челси, той игра само в 13 мача, предимно като заместник, но успя да вкара два гола. Мо Салах се нуждаеше от практика и беше отдаден под наем.

След няколко договора, подписани за наем, Салах се премести в Италия и се прехвърли в Рома. Италианците взеха играча с опция за покупка, от която се възползваха в края на сезона. Цената на Салах беше 15 милиона евро. Следващите два сезона Мо Салах игра фантастично. В Италия египтянинът получи всичко, което толкова много му липсваше в Челси, а именно доверието на треньора и подкрепата на феновете. Разбира се, това го стимулира допълнително.

През лятото на 2017 г. Ливърпул подписа договор с Мохамед Салах. Сумата на трансфера бе 42 милиона евро. Салах се вписва перфектно в отбора под наставничеството на Клпо. Още в първия сезон той се превърна голмайстор на Висшата лига, като отбеляза 32 гола в 36 мача.

Успехът на Мо Салах беше оценен  и той стана най-добрият играч на сезона в първенството. През следващия сезон Салах също задържа играта си на много високо ниво. Този път имаше по-малко отбелязани голове, но това не попречи на египтянинът да стане голмайстор на първенството. Заедно с Мане и Обамеянг отбелязаха 22 гола. 14 от тях са негови.

Футболистите, чиято цена скочи до небесата в последните 5 години 10

Садио Мане 

Възраст: 27 години

Настоящ клуб: Ливърпул 

Стойност през 2015 г.: 14 милиона евро

Стойност в момента: 150 милиона евро

Постижения в близките пет години:  Победител в Шампионската лига на УЕФА-2018/19, Победител в Суперкупата на УЕФА- 2019, Победител в Клубното Световно първенство- 2019

Сенегалецът наистина се изяви, когато игра в австрийския Ред Бул. В първия си сезон той отбеляза 16 гола. По-нататък отново се превърна в основната поразителна сила на Залцбург при атаките. Точно благодарение на Мане Ред Бул стана шампион на Австрия в края на сезон 2013/14 и също така взе и купата на страната. Африканският нападател изигра 33 мача и беше автор на 13 гола.

Още следващия сезон Садио започна да се оглежда за кариера Англия. Уест Хем и Суонзи наистина го искаха, но австрийците не бяха доволни от сумата, предложена им за трансфера и преговорите бяха замразени.

Бързо се оказа друг английски клуб – Саутхемптън, в чийто редици бе възможно да премине талантливият сенегалец. Мане изигра 67 мача за “светиите”, в които вкара топката във вратата на противника 22 пъти, усреднено – отбелязвайки гол във всеки трети мач.

По-късно бе обявен трансферът на нападателя в Ливърпул. За Мане клубът трябваше да плати почти 41 милиона евро. В отбора на Юрген Клоп сенегалецът изигра 114 мача, отбелязвайки 56 гола. На 31 юли 2019 г. Мане попадна в топ листата на десетте кандидати за наградата „ Best FIFA Men’s Player“ на FIFA. В момента Мане помага на отбора да спечели дългоочакваната титла във Висшата лига.