Футболистите, незачеркнали образованието си
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Докато някои футболисти гонят слава и печелят сериозни суми, мислейки си, че са достигнали върха, има и такива, които като предпазна мярка смесват образованието със спорта.

Хуан Мата

33-годишният Хуан Мата е добре познато име на футболната общественост от периода си на Острова, където носи екипа първоначално на Челси, а понастоящем и този на Манчестър (Юнайтед). Халфът беше част и от испанския националния отбор, когато „Ла Фурия Роха“ спечели Световното първенство в Южна Африка, а през 2012 година помогна и за европейската титла.

Без значение от натоварената си програма, високият 1.70м. Мата учи журналистика в Мадридския университет, а по-късно, когато се мести в Лондон, за да облече екипа на Челси, записва да учи спортни науки и маркетинг.

Футболистите, незачеркнали образованието си 1

Франк Лампард

Легендата на Челси играе за клуба в продължение на 13 години, като за този период полузащитникът се превръща във водещият голмайстор за „сините“ за всички времена. След края на футболната си кариера Франки започна треньорска кариера в Дарби Каунти, а по-късно и в Челси, като към момента изчаква да избере най-точната оферта за своето бъдеще.

Лампард завършва висшето си образование с отлични оценки, а през 2009 година плеймейкърът регистрира невероятен резултат на тест за интелигентност, който показва че има коефициент над 150! Това го поставя сред 0.1% в света с подобно представяне на теста!   За сравнение, Айнщайн е имал коефициент от 160.

Футболистите, незачеркнали образованието си 2

Симон Миньоле

Бившият вратар на Съндърланд и Ливърпул Симон Миньоле притежава диплома по право и политология. Освен това знае и говори 4 езика, като не му достига един, за да конкурира сънародника си и добър приятел в белгийския национален отбор – Ромелу Лукаку.

Футболистите, незачеркнали образованието си 3

Андрей Аршавин

Един от последните големи руски футболисти Андрей Аршавин не остава по-назад от предходните си трима колеги в сферата на образованието. Бившият стрелец на Зенит и Арсенал може да се похвали с диплома за инженер в производството на дрехи. Темата на неговата дипломна работа пък била – дизайнът на костюм, който може да се използва и за бизнес среща, и за спорт.

Футболистите, незачеркнали образованието си 4

Глен Джонсън

Десният бек Глен Джонсън е познато име по терените на Висшата лига. На Острова високият 1.82м. защитник облече екипите на няколко английски тима като Уест Хем, Милуол, Челси, Портмуст, Ливърпул и Стоук, като най-запомнящите му се мигове бяха на „Анфийлд“.

В свои интервюта Джонсън признава, че често е залягал над учебниците, а в училище е било особено добър по математика. Именно затова не е и случайна дипломата му за висше образование по точно този предмет.

Футболистите, незачеркнали образованието си 5

Сократес

Сократес се смята за най-интелигентния футболист. Още докато играе халфът завършва медицина, като дори е практикувал професията в родината си – Бразилия. Умствените му способности са признати до такава степен, че името на Сократес винаги е придружавано с титлата „доктор“. Капитанът на „Селесао” има на сметката си 22 попадения в 60 мача за националния отбор, но за него футболът винаги ще остане като приятен начин за прекарване на времето и релакс извън учението.

Футболистите, незачеркнали образованието си 6

Георги Костадинов

Българският капитан Георги Костадинов е известен с любовта си към образованието и по-точно – правото. Мечката, както е неговият прякор, е на финалната права да стане дипломиран юрист. Роденият в Царево полузащитник умело успява да съчетава футбола и ученето, но признава, че през годините е имал много трудности към тази си цел.

„С Арсенал имахме по две тренировки на ден и аз ставах в 6 сутринта, за да почета до 9 часа. След тренировките вместо почивка продължавах с четенето, затова не се възстановявах много добре. Всеки ден четенето ми отнемаше шест-седем часа.“

Футболистите, незачеркнали образованието си 7