За стремглавото падение, срамът и изгубените надежди
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
От отбор, който някога е имал амбицията дори за триумф на Световно първенство, днес националният тим не може да си представи дори да постигне успех над скромните състави на Черна гора или Литва.

Националният отбор на България пропусна изминалите 20 години от големите футболни форуми, а целта, която от родната централа бяха поставили, бе завръщане на сцената на Европейското първенство в Германия през 2024-а година.

“Няма какво да си говорим, целта е да се класираме за ЕП”, заяви техническият директор на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов преди началото на квалификациите.

Въпреки че групата, в която “лъвовете” попаднаха, не може да се характеризира като “тежка”, то резултатите, които футболистите на Младен Кръстаич записаха на сметката си до момента, са срамни, катастрофални и унизителни.

Както е известно, компания на България правят отборите на Сърбия, Унгария, Черна гора и Литва.

На пръв поглед последните два са тимове от нашата черга, а сърбите и унгарците определено по-високо ниво, въпреки че в близкото минало ситуацията беше различна.

Но нека насочим вниманието си към настоящето, а то е последно място в група “G” без нито една записана победа.

Стартирахме с поражение от Черна Гора 0:1, последва тежка загуба от Унгария с 0:3, две поредни равенства – 1:1, с Литва и Сърбия, както и загуби с по 1:2 и 0:2 от Черна гора и Литва. Срещу литовците във вчерашния ден на “Васил Левски”.

Дъното отдавна е стигнато, а вече дори копаем под него.

За стремглавото падение, срамът и изгубените надежди 1

Отдавна никой роден футболен запалянко не тръпне в очакване на мач на националите… и то резонно.

Не е никак случайно, че още преди началото на квалификациите редица специализирани чуждестранни футболни сайтове за анализи даваха шансове на “трикольорите” за класиране на Европейско от едва 2,48%.

Дори и те обаче изглежда малко надцениха възможностите на нашите момчета, тъй като Литва бе с 0,08% шанс да се класира за първенството в Германия, а ни надигра и в двата мача, да не говорим за вчерашния двубой…

Отдавна редица футболни анализатори, фенове и прочие алармират за промени, а всички знаем откъде те трябва да започнат.

Болезнената истина обаче е една. Вървим стремглаво надолу и положението става все по-безнадеждно.

Представянето с всяка изминала година е все по-катастрофално.

И ако не се връщаме много назад в миналото и дори насочим поглед към последните години, ще видим, че дори онзи тим, в който личаха имената на Ивелин Попов, Николай Бодуров, Петър Занев, Илиян Мицански, Николай Михайлов и други, бе доста по-солиден от този, воден от Младен Кръстаич.

А за Попето, Бодуров и компания казвахме, че “не стават”, “няма как да стане по-зле”.

Е, изглежда, че има как!

Поне гореспоменатите имаха някакъв опит и в чужбина, излизаха на терена без страх и с доза самочувствие, макар че и тогава бяхме много разочаровани.

Понякога обаче дори с тези играчи правехме сериозни мачове като тези с Нидерландия и Италия, а българските привърженици имаха подови за гордост, макар и малки.

Днес такива нямаме, а единствено отчитаме падението и изгубените надежди. Срамът остава. Защото от отбор, който някога е имал амбицията дори за триумф на Световно първенство, днес националният тим не може да си представи дори да постигне успех над скромните състави на Черна гора или Литва.