Футболният свят очаква да види Йосуфа Мукоко в игра за Дортмунд
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
16-годишният супер талант на Борусия Дортмунд вече може да играе професионални мачове

Веднъж Йосуфа Мукоко каза пред журналисти: “Целта ми е да стана професионален играч в Дортмунд, да спечеля Шампионската лига с Борусия и да спечеля Златната топка.”

Той беше на 13 години. От всеки друг на тази възраст подобни приказки може да изглеждат наивни, може би арогантни. Но тези, които слушаха Мукоко, си мислеха, че той може да е прав. Днес Моукоко навършва 16 години и е международна сензация благодарение на страхотната си успеваемост пред гола – от 2017 г. той е отбелязал 141 пъти в 88 младежки мача за Борусия Дортмунд.

През лятото Дортмунд избра Мукоко за официалния си отбор в Бундеслигата, знаейки, че ще трябва да изчака няколко месеца, преди младият нападател да има право да играе. Те убедиха германската футболна лига по-рано тази година да намали минималната възраст за играчи в първите две дивизии от 17 до 16. Мукоко има шанс да счупи два рекорда през следващата седмица. Ако се появи в игра срещу Херта Берлин в Бундеслигата в събота, той ще стане най-младият футболист, играл професионален мач в Германия. Ако се изправи срещу Брюж три дни по-късно, той ще стане най-младият играч в Шампионската лига.

Кой е Йосуфа Мукоко?

Роден в Яунде, Камерун, той израства с баба си и дядо си и страстна любов към футбола. Когато е на 10, той се премества да живее при баща си, който е бил в Германия от много години, и се присъединява към младежката формация на Санкт Паули. Мукоко отива на първата си тренировка с маратонки, тъй като не нямаше бутонки. Но това не му попречи да вкарва голове още в началото. След 2 години в Санкт Паули, Борусия го привлича в своята академия, след като забелязва огромния му талант.

“Той е огромен талант и взема решения с впечатляващо темпо”, казва Гуидо Стрейхсбиер, треньор на Германия до 20 години. “Убеден съм, че Йосуфа има футболния коефициент на интелигентност, за да намери пространства, така че да не бъде спрян от опитни защитници. Ще бъде важно той да се движи в определени зони, за да стои далеч от физическите битки.”

Треньорът на първия отбор на Дортмунд Люсиен Фавър добави: “Не знаете с кой крак ще нанесе удар. Той е много добър с левия и десния крак. Той е много ефективен.”

Миналата година компанията за спортни облекла Nike подписа дългосрочна сделка с Мукоко. И прожекторите бяха насочени към него от много рано. Така че и Борусия Дортмунд, и футболната асоциация на Германия са избрали да се справят бавно.

Мукоко има опитни хора до себе си, включително тези, които знаят болката от неизпълнението на ранното обещание. Един от най-близките му съветници в Дортмунд е помощник-мениджърът Ото Адо, обещаващ полузащитник в края на 90-те и началото на 2000-те, чиито амбиции в крайна сметка бяха осуетени от поредица от контузии на коляното.

„Мукоко е много по-добър от мен на неговата възраст“ – споделя Ерлинг Халанд. „Никога през живота си не съм виждал толкова добър 15-годишен”, добавя норвежката машина за голове на Борусия.

Дортмунд знаят, че разполагат с огромен талант. Съвсем скоро футболният свят ще се запознае с Мукоко, като е въпрос на време младият нападател да счупи редица рекорди.