Георги Чиликов: Виждам перспектива в Спартак Варна
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Не се плашим и вярваме, че ще спасим отбора", сподели той.

Младият специалист Георги Чиликов очаквано стана част от треньорския щаб на Димитър Димитров-Херо в Спартак Варна.

Бившият нападател сподели в интервю пред “Тема Спорт”, че “соколите” ще запазят елитния си статут и ще останат в efbet Лига.

Г-н Чиликов, лесно ли се навихте да влезете в щаба на Димитър Димитров-Херо в Спартак Варна?

– Имах период на размисъл. Пътувах два пъти до Варна, където се срещнах с Херо и с президента на клуба. Разговаряхме, изслушах ги. Говорихме по много теми. Беше ползотворно и приятно. Виждам перспектива в Спартак Варна. Обнадежден съм за това, което предстои да правим.

Да, но задачата май ще е доста трудна – оцеляване в елита. Зимувате последни със само 8 точки…

– Лесно няма. Не се плашим. Вярваме, че ще спасим отбора. Който ни познава през годините – мен, Херо и Тошко (б.р. – Киселичков), знае, че сме сериозни и отговорни хора.

Имахте ли и други варианти?

– Да, ако трябва да съм честен, имах разговори с президента на Спортист Своге (б.р. – Петър Веселинов), но тогава вече си бяхме стиснали ръцете със Спартак Варна и благодарих съвсем коректно за интереса. И там съм приятно изненадан от човека, с когото разговарях – президента на Спортист. Имаше и още един клуб, с който бях в контакт, но и там не се получи. Хората, които ме познават, знаят, че съм точен. Аз се старая винаги да си държа на думата без значение в каква роля съм.

Преболяхте ли случилото се с Черноморец Бургас, когото напуснахте в края на септември?

– “Черноморец” е сериозна тема. За два месеца обединихме легенди, футболисти, фенове. Върнахме бургаски състезатели в тима, което беше идеята на всички. Това беше най-добрият вариант за нас, след като имахме лимити за външни състезатели. Но, за съжаление, това, което виждам, е, че голяма част от тях излязоха “виновни”, а други не показаха качества за Черноморец. Тоест формулата с бургаски футболисти трудно ще продължи. А за тази с външни трябват пари. Все пак съумях да вкарам надежда, но и за много кратко време успях тотално да се разочаровам. Защото от отсрещната страна не бяха готови за своите крачки. Това, че сме били на първо място и треньорството в случая няма никакво значение. Но резултатите после и това къде играят сега, показват, че аз съм бил прав и неслучайно съм настоявал мачовете да са в Бургас. Естествено, нямайки подкрепата на ръководството, аз нямах работа там и да съм далеч от семейството си, а то за мен е над всичко. Нямах честта да се видя с човека, който дава парите, което за мен е, меко казано, странно. Но хората, които сега управляват, знаят какво правят. На тях им се е паднала честта да са начело на Черноморец. Аз съм бил изключително коректен и честен. Да, вина сигурно има и в мен. Но въпреки всичко няма как да се откажа от родния си отбор, който винаги съм и ще подкрепям. Хората около мен знаят за какво говоря. Аз съм насреща да помогна на бургаския футбол.

Да ви върна на Спартак Варна. За купата се паднахте срещу Лудогорец, където бяхте с Димитър Димитров-Херо. Ще има ли изненада на четвъртфиналите?

– О, още е рано. Сега изобщо не можем да мислим за това нещо. Преди този мач имаме много по-важни задачи. Толкова вода ще изтече.

Докъде стигнаха нещата със селекцията, говори се за сериозна бройка нови играчи, които ще вземе Спартак Варна?

– Няма такова нещо. И това е тема, която искам да изясня. Постоянно се говори за селекцията на Спартак Варна, че сме щели да взимаме много чужденци, над дузина нови играчи. Ами с досегашните какво направихме?! Изключително, ще се вземат само точните хора.

Ще погледнете ли към школата на соколите?

– Разбирам желанието, така беше и в Берое, да се залага на момчета от школата. Това е и нашето кредо – академията да вади футболисти. Но е процес, който отнема време. Ще дам пример с отбора на Спартак Варна в Елитната група до 17 години, който е последен без нито една победа. Да, в школата ще има реформи, но тя ще даде плод след няколко години. С удоволствие бихме взели в първия отбор някой, който заслужава, но в момента това не е реалното, ако трябва да сме честни. На всички ни се иска да работим с млади хора, но в момента има друг приоритет. Досега нищо не е правено през годините, Спартак е боледувал и това дава отражение днес. Постепенно обаче започва да се стабилизира и това си личи. От две години насам с предишното треньорско и спортно-техническо ръководството нещата постоянно се подобряват. И всички заедно се надявам постепенно да стъпим на друго стъпало, защото основите ги има, работено е за тях.