Хави отказа на Барса, ръководството преминава към вариант Б
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

След поражението в Супер Боул, ръководството на Барселона предприе активни действия в търсенето на наследника Ернесто Валверде.  Барса реши да не рискува и да покани една от най-големите легенди за поста главен треньор. Става дума именно за 39-годишният Хави, който вече се срещна с представители на Барселона, за да обсъди евентуалното си назначаване на поста главен треньор.

Как минаха преговорите

Първо да споменем, че никак не изненадващо, че изборът на Барселона беше Хави . Първо, всички помним примерите на Луис Енрике и Пеп Гуардиола . Второ, самият Хави познава отбора много добре и е авторитет сред играчите. С две думи, наистина прилича на човек, който е в състояние да направи невъзможното в този труден период.

Испанецът обаче не се съгласи с предложението на “Барселона” и го окачестви като твърде прибързано. На главният треньор на катарския Ал Сад не му допадна идеята да стане наставник на Барса в средата на сезона, тъй като той предпочита да изгради нов проект от нулата и с времето да изгради отбор точно по вкуса си.

Хави се нуждаеше още няколко дни за размисъл, но ръководството на Барселона настоя треньорът да даде отговор в същия ден. Хави отказа, но и в същото време даде да се разбере, че може да оглави клуба през лятото. Според Goal.com точно това и ще се случи – Хави ще замени Валверде, чийто договор така или иначе изтича в края на сезона.

Успехите на Хави

През последните години той се подвизава в Катар. Там, в продължение на четири сезона, пожъна доста успехи с Ал Сад, а този петък му предстои важен мач в Купата на Катар, където неговият отбор ще се срещне с Ал-Дулал, който е най-добрият отбор на страната през тази година и оглавява таблицата на лигата.

Тази игра може да донесе на треньора Хави втората титла в Ал Сад, след като спечели Супер Боул миналото лято. Резултатите на младия треньор са наистина впечатляващи.

Защо Хави отказа да оглави Барселона през зимата

Първата причина, поради която Хави отказа на Барса, може би е, защото той твърде много уважава Ернесто Валверде и не иска да се намесва в плановете му за постигане на максимален успех с Барса до края на сезона. Втората причина е, че той поддържа добри отношения с Виктор Шрифт . Хави не се разбира с настоящия президент Бартомеу , което стана видно от последните му разговори с Грау и Абидал. Треньорът е ангажиран с Виктор Фонт, който е един от кандидатите за президент.

Изборите ще се проведат през 2021 г., но въпреки несъгласията с Бартомеу, през лятото Хави ще е готов да приеме предложението. Всъщност назначението му се подпомага от старите играчи на клуба: Лионел Меси, Серхио Бускетс и Жерар Пике, както и спортният директор Ерик Абидал и изпълнителният директор Оскар Грау.

Хави отказа на Барса, ръководството преминава към вариант Б 1

Друг кандидат

Но през лятото може да е твърде късно. След неуспешни преговори с Хави, президентът на клуба Бартомеу възнамерява да покани Маурисио Почетино на поста, който е бивш треньор на Тотнъм. Според RAC1, останалите ръководители на клуба подкрепят тази идея, така че Барса вече се свърза с аржентинеца и му предложи позицията на главен треньор.

Време е да си спомним, че като треньор на Тотнъм Маурисио каза, че предпочита да работи във ферма, отколкото да ръководи каталунски клуб.

„Едно нещо знам със сигурност – никога няма да тренирам Барселона или Арсенал. По същия начин никога не бих тренирал Росарио Сентрал, защото играх за Нюелс Олд Бойс. Предпочитам да работя във ферма в Аржентина, отколкото да тренирам тези екипи “, беше категоричен Маурисио.

Сега предстои да видим дали той си е променим мнението и ще приеме предложението или Барселона ще трябва да преглътне още един отказ.