google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Днес в Сантос започва публично бдение, което ще продължи 24 часа

Новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва ще присъства на бдението за футболната икона Пеле, съобщава местният сайт “Же 1”.

И новият президент на Бразилия ще отдаде почит на Пеле 1

Да Силва, който тъкмо встъпи в длъжност, е пожелал лично да отдаде почит на трикратния световен шампион и ще пътува до Сантос, където ще се състои погребението.

Вчера Лула, както е известен в родината си, положи клетва, за да се превръне в първия демократично избран президент на южноамериканската държава за трети мандат.

Краля на футбола – единственият футболист, печелил три световни купи – през 1958, 1962 и 1970 година, почина в четвъртък на 82-годишна възраст, след като се бори повече от година с рак на дебелото черво.

Днес ковчегът с тялото му ще бъде откаран от болницата в Сао Пауло, в която той се спомина, в Сантос, крайбрежен град на около 80 км оттам.

Тялото на Пеле ще бъде поставено на терена на стадиона на едноименния футболен клуб, за да може хората да си вземат сбогом с него, като публичното бдение ще продължи едно денонощие – от 10:00 ч. местно време днес до 10:00 ч. утре.

След това е планирано погребално шествие, което ще премине по улиците на Сантос и покрай дома на майката на Пеле, Дона Селесте, която неотдавна навърши 100 години.

Едсон Аранчис до Насименто, който е роден на 23 октомври 1940 г. в град Трес Корасойнс в щата Минас Жерайс.ще бъде погребан в Мемориалния некропол “Екуменика”, а на погребението ще присъстват само негови близки.