Играч от Висшата лига с признание, че е гей 1
0 0

Футболист от Премиър Лийг, предпочел да запази анонимност, изпрати пространно писмо до английските медии, в което разкрива, че е гей. В него той споделя, че със сексуалната му ориентация са наясно само неговото семейство и най-близките му приятели. В писмото си играчът коментира, че консервативното футболното общество все още не е готово да приеме без задръжки хомосексуалистите.

“Когато бях дете, всичко, което исках е да бъдат футболист,” започва признанието си неназованият футолист. “Не се интересувах дали ще се справя добре в училище. Вместо да си пиша домашните, аз прекарвах всяка минута с топката. В крайна сметка това се отплати.

“Дори и сега понякога трябва да се ощипя, когато излизам всяка седмица да играя пред десетки хиляди хора. Въпреки това обаче, има нещо, което ме отличава от повечето от играчите във Висшата лига. Аз съм гей.

“Самото написване на това в писмо вече е голяма стъпка за мен. За моята сексуалност обаче знаят единствено семейството ми и малка група приятели. Не съм готов да го споделя нито със съотборниците си, нито с мениджъра ми.

“Тежко е! Прекарвам по-голяма част от живота си с тези момчета и когато излизаме на терена ние сме един отбор. Въпреки това, нещо вътре в мен ме спира, не успявам да бъда откровен с тях и да им кажа как се чувствам.

“Искрено се надявам, че един ден ще мога да го направя. Още от 19-годишен знам, че съм гей. Какво означава да живееш така? Това може да бъде истински кошмар. Все повече и повече това влияе на психичното ми здраве.

“Чувствам се в капан и се страхувам, че разкриването на истината всъщност ще влоши нещата. И въпреки, че сърцето ми често казва, че трябва да направя тази стъпка, разумът надделява. “Защо да рискувам всичко?”

“Късметлия съм, защото получавам много дора заплата. Имам хубава кола и гардероб, пълен с дизайнерски дрехи. Мога да си позволя да купувам всичко, каквото пожелая за семейството и приятелите ми.

“Но онова, което ми липсва е истинската компания. Аз съм на възраст, в която би било страхотно да имам връзка.”

В писмото си играчът признава, че във футболните среди все още властват големи предразсъдъци и не се чувства готов да се разкрие. Според него той далеч не е единственият гей в английския футбол, но останалите хомосексуалисти също се страхуват да обявят това публично.

Бившият нападател на Нотс Каунти и Уест Хям Джъстин Фашаню беше първият английски професионален футболист, който призна публично, че е гей. През 1998 година той се обеси в изоставен гараж, след като погрешно беше обвинен в сексуално посегателство.

През последните две десетилетия само двама футболисти намериха сили да разкрият различната си сексуална ориентация. Единият е Роби Роджърс, който игра за Лийдс Юнайтед между 2006 и 2017 година, а освен това германецът Томас Хитцълспергер, подвизавал се в Астън Вила, Уест Хям и Евертън между 2001 и 2013 година, също направи признание.

И в двата случая обаче това бяха играчи, които вече бяха прекратили кариерите си.

Миналия месец нападателят на Уотфорд Трой Дийни заяви, че според него във всеки клуб има поне един гей.