Добави коментар
"Не одобрявам третият да играе бараж със седмия за Европа"

Босът на столичния Локомотив Иван Василев разкри в интервю пред „Мач Телеграф“, че не харесва формулировката в българското първенство, според която седмият в крайното класиране играе бараж за евротурнирите с третия в подреждането. Бизнесменът е на мнение, че това не е справедливо. 

– Г-н Василев, честита промоция. Какво си струваха тези 6 години?
– Много ми струваха – нерви, но и хубави моменти. Знаете, че на няколко пъти мислех да се откажа. В началото се заехме само с школата. Това се случи през август 2015 г. Но разбрахме, че без първи отбор, няма смисъл от школата. Правехме игрища, подобрявахме инфраструктурата. В крайна сметка трябваше да запазим клуба.

– Как минаваха сезоните на „Локо“ (Сф) и колко далеч бе елита?
– Започнахме от „А“ окръжна, след това отидохме във „В“ група, а в последствие се наложиха промени, заради които БФС ни покани в „Б“ група, но без право на промоция. Следващият сезон стигнахме бараж, който загубихме от „Витоша“ (Бистрица). През кампанията 2018/19 се представихме много слабо, като станахме осми. През миналия сезон ни удари пандемията и прекратиха Втора лига предсрочно, като ние останахме четвърти. И след това вече решихме, че тази година трябва да се върнем в елита на всяка цена. Завършихме първи през есента, а сега втори. Но имахме много тежка програма, имахме цели 9 гостувания. Важното е, че успяхме.

– Как се почувствахте след загубата с 0:3 от „Янтра“, когато феновете вече чакаха промоция?
– Бях спокоен. Знаех, че е неизбежно влизането ни в елита. Трябваше ни една победа в 3 кръга, която постигнахме в Симитли.

– Вече казахте, че целта ще е място в Топ 6. Не е ли висока за новак?
– Не, не е. Ние сме „Локо“ (Сф) и целите са високи. Няма как да живуркаме.

– Колко пари дадохте, за да върнете „железничарите“ там, където им е мястото?
– Всичко сме сметнали – колкото сме дали, сме дали. Гледаме само напред и за бъдещето на „Локо“ (Сф). Разберете, още не мога да се зарадвам. Не знам защо така.

– Работите ли по селекцията?
– Разбира се. Но за нас остават 2 кръга. Нека изтрезнеят момчетата, както се казва (смее се). Ще видим какво ще се случи с играчите от другите отбори, ще видим какво има на пазара. Наясно сме, че за Първа лига ни трябват попълнения. Макар, че и във Втора лига имаше голяма конкуренция, нямаше лесни мачове. Това е самата истина.

– Ще привличате ли чужденци?
– Ако се наложи, защо не.

– Казахте, че сте бил на път да се откажете на няколко пъти. Какво ви накара да не го правите?
– Имаше лоши реакции на някои от феновете. Казвам някои, защото са малцинство. Но каузата, идеята „Локо“ (Сф), ме накара да продължа да работя и заедно с нашия екип – Веско Стоянов, Вальо Николов, Бойчо Величков, Иво Паргов, Иво Котев, постигнахме голямата цел.

– От новия сезон Първа лига ще е с 16 отбора. Одобрявате ли това?
– Знаете ли кое не одобрявам – третият да играе бараж със седмия за Европа. Знаете ли какъв ресурс се хвърля за едно трето място в елита… И да го докараш до един мач, който да реши всичко, е абсолютно незаслужено. Та в една среща се случва всичко. При 16 отбора ще е по-спокойно. Смятам, че „Лудогорец“, който е най-добрият отбор у нас, пак ще стане шампион по-рано и пак до края на сезона ще дава шанс на своите момчета от дубъла, които са много качествени. Всеки един формат има своите плюсове и минуси. Това е истината.

Добави коментар
Гласувай: