Иван Василев: Целите са ни високи, няма как да живуркаме
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
"Не одобрявам третият да играе бараж със седмия за Европа"

Босът на столичния Локомотив Иван Василев разкри в интервю пред “Мач Телеграф”, че не харесва формулировката в българското първенство, според която седмият в крайното класиране играе бараж за евротурнирите с третия в подреждането. Бизнесменът е на мнение, че това не е справедливо. 

– Г-н Василев, честита промоция. Какво си струваха тези 6 години?
– Много ми струваха – нерви, но и хубави моменти. Знаете, че на няколко пъти мислех да се откажа. В началото се заехме само с школата. Това се случи през август 2015 г. Но разбрахме, че без първи отбор, няма смисъл от школата. Правехме игрища, подобрявахме инфраструктурата. В крайна сметка трябваше да запазим клуба.

– Как минаваха сезоните на “Локо” (Сф) и колко далеч бе елита?
– Започнахме от „А“ окръжна, след това отидохме във „В“ група, а в последствие се наложиха промени, заради които БФС ни покани в „Б“ група, но без право на промоция. Следващият сезон стигнахме бараж, който загубихме от “Витоша” (Бистрица). През кампанията 2018/19 се представихме много слабо, като станахме осми. През миналия сезон ни удари пандемията и прекратиха Втора лига предсрочно, като ние останахме четвърти. И след това вече решихме, че тази година трябва да се върнем в елита на всяка цена. Завършихме първи през есента, а сега втори. Но имахме много тежка програма, имахме цели 9 гостувания. Важното е, че успяхме.

– Как се почувствахте след загубата с 0:3 от “Янтра”, когато феновете вече чакаха промоция?
– Бях спокоен. Знаех, че е неизбежно влизането ни в елита. Трябваше ни една победа в 3 кръга, която постигнахме в Симитли.

– Вече казахте, че целта ще е място в Топ 6. Не е ли висока за новак?
– Не, не е. Ние сме “Локо” (Сф) и целите са високи. Няма как да живуркаме.

– Колко пари дадохте, за да върнете „железничарите“ там, където им е мястото?
– Всичко сме сметнали – колкото сме дали, сме дали. Гледаме само напред и за бъдещето на “Локо” (Сф). Разберете, още не мога да се зарадвам. Не знам защо така.

– Работите ли по селекцията?
– Разбира се. Но за нас остават 2 кръга. Нека изтрезнеят момчетата, както се казва (смее се). Ще видим какво ще се случи с играчите от другите отбори, ще видим какво има на пазара. Наясно сме, че за Първа лига ни трябват попълнения. Макар, че и във Втора лига имаше голяма конкуренция, нямаше лесни мачове. Това е самата истина.

– Ще привличате ли чужденци?
– Ако се наложи, защо не.

– Казахте, че сте бил на път да се откажете на няколко пъти. Какво ви накара да не го правите?
– Имаше лоши реакции на някои от феновете. Казвам някои, защото са малцинство. Но каузата, идеята “Локо” (Сф), ме накара да продължа да работя и заедно с нашия екип – Веско Стоянов, Вальо Николов, Бойчо Величков, Иво Паргов, Иво Котев, постигнахме голямата цел.

– От новия сезон Първа лига ще е с 16 отбора. Одобрявате ли това?
– Знаете ли кое не одобрявам – третият да играе бараж със седмия за Европа. Знаете ли какъв ресурс се хвърля за едно трето място в елита… И да го докараш до един мач, който да реши всичко, е абсолютно незаслужено. Та в една среща се случва всичко. При 16 отбора ще е по-спокойно. Смятам, че “Лудогорец”, който е най-добрият отбор у нас, пак ще стане шампион по-рано и пак до края на сезона ще дава шанс на своите момчета от дубъла, които са много качествени. Всеки един формат има своите плюсове и минуси. Това е истината.