Изгубените синове на Ла Масия: Пет звезди с ДНК на Барселона
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Играчи като Мауро Икарди и Ектор Бейерин не успяха да пробият в първия тим на Барселона

Ла Масия – известната младежка академия в Барселона, е едно от най-добрите места в света за развитие на футболисти. Академията създаде такива легенди като Шави, Андрес Иниеста, Карлес Пуйол, Серхио Бускетс, Жерар Пике и разбира се Лионел Меси. Освен тях са създадени много добри играчи, като Жорди Алба, Сеск Фабрегас, Педро и Марк Бартра.

Ла Масия произвежда качествени футболисти, които обикновено успяват в Барселона, позволявайки на каталунския клуб да бъде един от най-добрите отбори в света. Но не всички играчи продължават да носят фланелката на Барса или ако я носят, го правят само за кратко, преди да създадат голямо име на друго място, а хората често забравят корените им.

Ето списък с 5 от най-запомнящите се изгубени синове на Ла Масия:

1. Мауро Икарди

Изгубените синове на Ла Масия: Пет звезди с ДНК на Барселона 1

Икарди направи своето име като страховит нападател на Интер. Неговото майсторство в головете е засенчено само от междуличностните му взаимоотношения – играчът, чиято същност като „лошо момче“ противоречи на всичко, за което Барселона се бори, то може би не знаете, че е бил юноша на каталунците. Икарди се присъедини към клуба в началото на ерата на Пеп Гуардиола и прогресира в младежките отбори за два сезона и половина. Той беше впечатляващ, но първият отбор беше преминал към използване на фалшива деветка и при тази система Икарди загуби мястото си от Рафиня, като в крайна сметка, реши да замине за Сампдория. Никой не можеше да го обвини и той блестеше за Сампдория, преди в крайна сметка да се присъедини към Интер, за който вкара над 100 гола в близо 200 срещи. След страхотните си изяви в Интер, Икарди премина в ПСЖ.

2. Ектор Бейерин

Изгубените синове на Ла Масия: Пет звезди с ДНК на Барселона 2

Ектор Бейерин е от толкова време в Ссеверен Лондон, че вероятно сте забравили, че той е продукт на прочутата академия Ла Масия. Каталунецът се премести в Арсенал като 16-годишно момче и там беше оформен като краен защитник. Това беше промяната, от която Белерин се нуждаеше и оттогава той е все по-добър. Контузиите го преследваха в последните сезони, забавяйки прогреса му донякъде, но не може да има съмнение, че когато е здрав, той е много добър на десния бек. В момента той е един от най-опитните играчи в Арсенал, като същевременно е истински пример за подражание на децата със своята доброта.

3. Адама Траоре

Изгубените синове на Ла Масия: Пет звезди с ДНК на Барселона 3

Адама Траоре имаше всички технически и физически данни, за да се превърне във важен играч за Барселона. За съжаление той имаше проблеми да приеме тактическите изисквания на “блауграна” и треньорът Луис Енрике не разчиташе на него. Траоре напусна, направи лош ход в кариерата, като се присъедини към Астън Вила. След това се присъедини към Мидълзбро, но отново нямаше успехи. Сега той е в Уулвърхямптън и през миналия сезон се представи много силно, за да събуди интереса на европейските грандове, но през тази кампания Траоре не успява да достигне стандартите от преди година.

4. Джовани дос Сантос

Изгубените синове на Ла Масия: Пет звезди с ДНК на Барселона 4

Джовани дос Сантос проби едновременно с Боян Къркич и Лео Меси. Тримата трябваше да бъдат „тризъбецът“ на бъдещето, но Дос Сантос не успя да развие таланта си на “Камп Ноу”. Той напусна “блаугранас” и се присъедини към Тотнъм, където периодът му бе провал и прекара следващите няколко години искайки да забрави, че някога е бил почти толкова блестяща звезда като Меси. В момента мексиканецът играе за Клуб Америка в родината си.

5. Алекс Грималдо

Изгубените синове на Ла Масия: Пет звезди с ДНК на Барселона 5

Започвайки кариерата си в младежкия състав на Валенсия, Грималдо пристига в Ла Масия през 2008 г., когато беше на 12. Много обещаващ играч, той дебютира за втория тим на Барселона само на 15 години и 349 дни през 2011 г. Това го направи най-младият играч в Сегунда Дивисион. На следващия сезон Грималдо се утвърди в отбора на Барса Б, където записа 92 мача за четири години. Той също бе в отбора на Испания за Европейското първенство до 19 години през 2012 г. Въпреки силните изяви в Б отбора, Грималдо не успя да запише нито един мач от първия отбор за Барселона. С изтичането на договора му през лятото на 2016 г., Бенфика го привлече през декември 2015 г. за 1,5 млн. евро. Откакто се премести в Португалия, Грималдо прогресира стабилно и е един от лидерите в защитата на Бенфика.