Изкуствен интелект ще помага на Томаш и Бербатов на “Ивайло”
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Технология ще доставя огромен брой статистически данни

Оптична система, създадена от българската компания “Юбитрак”, ще позволи на спортно-техническият щаб на тръгващия по пътя на запазване на елитния си статут Етър да получава детайлна информация за поведението на футболистите на игралното поле.

Тя беше инсталирана на стадион “Ивайло” в края на миналия месец и ще може да се използва още в първото домакинство срещу Левски в Първа Лига на 21 февруари.

Томаш и асистентите му ще получават с помощта на поставените около футболния терен камери прецизна информация за подаванията, единоборствата, ударите към вратата, пробяганата дистанция, максималните развити скорости, спринтове, позициониране и много други компоненти.

Към този момент с подобни системи разполагат клубове от някои от най-популярните първенства в Европа, като мнозина са на мнение, че технологията  е от огромна полза във футболните анализи.

Тя е развита от “Юбитрак”, който наскоро стана партньор на Етър. Чрез изкуствен интелект системата разпознава и идентифицира играчите на двата отбора на терена, топката и съдиите от видео материал.

Компанията вече изрази оптимизъм, че чрез използването на технологията на българските стадиони, нивото на родните играчи ще се повиши, а с това и радостта на феновете на футбола през следващите сезон.