Израстването на Джордан Хендерсън през погледа на Дани Мърфи
google новини лого Последвай ни
Добави коментар

Дали Джордан Хендерсън е недооценен? Не, не и от мен – или някой, който е играл срещу него или го е наблюдавал редовно.

Аз винаги съм говорил открито за неговите качества и приноса му за клуба и страната. Той може би беше най-добрият играч на Ливърпул през втората половина на миналия сезон и после продължи в същата сила в настоящата кампания.

За мен той е първият избор в позицията си за червените и за Англия, но той трябваше да работи усилено, за да заслужи това признание и да впечатли някои от своите критици, така че да ги провокира да застанат на точно обратната позиция.

Не му е било винаги леко на Хендерсън на „Анфийлд“ и мисля, че той в началото страдаше от това, че беше сравняван със Стивън Джерард, което си беше несправедливо.

Не беше трудно човек да забележи, че сравнение между него и Стивън Джерард е невъзможно. Когато Хендерсън подписа договора си през 2011 година, той беше едва 20-годишен. Беше млад полузащитник и е пределно ясно, че не може да е като Стивън, защото никой не е такъв.

Но подобни сравнения щяха да са постоянен проблем и Джордан Хендерсън беше длъжен да се справи с това. Като играч той е най-доброто, което може да бъде, но никога няма да може да направи нещата по същия начин, по който ги направи Джерард.

Играта заедно с Джерард в началото не беше много полезна, защото когато сте около един от най-добрите полузащитници, които някога сте имали, никога няма да успеете да изглеждате толкова добре, колкото той изглежда.

Едва откакто Джерард напусна през 2015 г. и екипът започна да се развива при Юрген Клоп, хората успяха да видят на какво е способен Хендерсън и какви качества притежава.

На 29 години той е вече изграден напълно полузащитник и е фантастичен пример за това, че хората могат да постигнат абсолютния максимум и да развият максимално потенциала си.

Той притежава забележителен масив от качества, от които се нуждае като полузащитник.

Надеждността на Хендерсън

Надеждността на Хендерсън е едно от нещата, които го отличават – той е изключително последователен изпълнител.

Атлетизмът му е забележителен и това е огромен плюс, защото му позволява да поддържа добро ниво през всичките 90 минути от мача.

Но в играта му има нещо повече от обикновена физическа енергия. Той притежава прекрасен набор от качества, които също много му помагат.

Способност да ръководи другите

Неговото влияние и способност да ръководи другите е вече видима, а и тепърва ще се разраства през следващите няколко сезона, а също и играта му с топката ще задобрее.

И отново искам да подчертая, че това не е нещо случайно, а следствие от това, че увереността му нараства, както и че обхватът му на подаване се увеличава постоянно. В момента той е по-продуктивен и креативен от всякога.

 

Хендерсън беше много критикуван за това, че прави твърде много странични пасове, но това се нарича игра в безопасност. Много полузащитници правят същото, когато се опитват да се наложат в отбора и да запазят мястото си, защото изпускането на топката и оставянето й във владение на противниковите играчи е най-лошото нещо, което може да ти се случи.

Жизненоважна роля в отбора на Ливърпул

Хендерсън не трябва вече да се тревожи за мястото си, защото той има наистина жизненоважна роля в отбора на Ливърпул, че е немислимо тимът да се лиши от него. Но всъщност не става дума само за една роля, а за много и различни.

Един от най-големите комплименти, който бихте могли да му направите, е, че той се затвърди на позицията на задържащ полузащитник и се превърна в основен там дълго време. След това, с появата на Фабиньо, той се приспособи, за да се превърне по-скоро в нещо като box-to-box играч.

Когато бразилецът се контузи през последните няколко седмици, той се върна на старата си позиция и това изобщо не засегна Ливърпул по никакъв начин.

Неговата универсалност е наистина важна за отбора, както и факта, че той не просто запълва празнина, дава нещо от себе си на всяка позиция, на която играе.

Когато Хендерсън играе вдясно от полузащитата на Ливърпул, мисля, че това е от полза за Трент Александър-Арнолд толкова повече, колкото и когато някой друг е там, защото фулбека знае, че може да се надява на Хендерсън да попълни позиция зад него и така двамата да работят заедно в двете посоки.

Джордан е атакуваща заплаха и там, защото той има способността да вкара няколко наистина добри топки в полето и дори от дълбоко, способността му да догонва топката в атакуващите зони е наистина решаваща за успеха на Ливърпул.

Стане ли дума за отбранителна позиция, скоростта му го прави особено ефективен, но играта му е не по-малко впечатляваща и когато забележи евентуална опасност. Тогава винаги успява да се позиционира на правилното място, където да  е най-полезен за отбора си.

Джордан Хендерсън във Висшата лига – статистика

Джордан Хендерсън във Висшата лига през 2019-20 г. (и ранг * в полузащитниците)

Минути игра: 1,443 / 1,980 (45)

Асистенции: 2 (= 23)

Създадени шансове: 18 (= 42)

Точност на подаване: 84,61 (24)

Точност на подаване в опозиционната половина: 79.75 (33)

Подаване в последната трета: 165 (8)

Отнемане на топката: 42 (17)

Блокиране: 3 (=46)

Прихващания: 17 (=40)

* = минимум 900 минути игра

Изглежда за някои играчи се съди единствено по статистическите им данни, но това не е начинът, по който бихте се опитали да оцените Хендерсън или неговото значение за отбора.

Защото футболът не е за личности, а за колектива, а Хендерсън е от решаващо значение за това, което прави Ливърпул.

Отбор, който използва нисък блок и защитава дълбоко, за да се опита да превърне игрите в по-тесни и по-тактически битки, не би бил подходящ за Хендерсън.

Но неговата енергия и способност да бяга метрите и да покрива във всеки аспект полузащитника е онова, което Клоп иска и Хендерсън го прави перфектно. Страхотен футболист е.

Той се вписва перфектно в стила на Ливърпул и начина, по който екипа играе. Ако е във форма, ще играе във всеки мач на Евро 2020, защото не само Клопп го оценява.

Каквато и да е статистиката на Хендерсън, в крайна сметка той капитан на шампионите на Европа през миналия сезон и играе в отбор, който този път чупи всевъзможни рекорди.

Мисля, че това говори повече за него, отколкото каквато и да била статистика.