ИзВАРщенията нямат край, реферите вече не знаят какви ги вършат
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Субективността на системата и нелепите тълкувания на задаващите тона на съдийството превръщат реферите в неуверени шизофреници

Безумният начин, по който функционира системата ВАР в английската Висша лига, е напът да превърне напдреварата, която десетки години беше еталон за почтеност, в посмешище.

Поредният фрапантен пример дойде вчера по време на срещата между Брайтън и Уест Бромич Албиън.

В 30-ата минута Чайките получиха право да изпълнят пряк свободен удар – Люис Дънк изпълни, още докато стражът на Албиън Сам Джонстън построяваше стената и… топката се озова в мрежата.

Първоначално главният рефер Лий Мейсън не зачете гола и върна изпълнението, после пък го призна. На повторенията се видя как Мейсън дава сигнал, а докато топката лети към мрежата, той отново надува свирката си.

Последва и намеса на ВАР, който в продължение на няколко минути проверяваше кога точно е даден втория сигнал от съдията – преди топката да се озове в мрежата или след.

В крайна сметка Мейсън взе решение, че прекият свободен удар трябва да се пребие, гол няма и така бе сложено… началото на поредните безкрайни дебати…

 

“Това решение е смущаващо и ужасно,” коментира Дънк след края на мача. “Казах на съдията: “Мога ли да бия”. Той изсвири и аз стрелях.

“Не мисля, че той знаеше какво прави. Той призна гола… Не знам защо беше използвана технологията. Защо той не дойде да говори с медиите като мен? Никога не го правят, те се крият в балона…”

Реферът Мейсън получи куп критики, а бившият арбитър Дърмот Галахър заяви пред “Скай спортс”, че ключовото нещо в ситуацията е загубата на концентрация от Мейсън.

“Попадал съм в ситуации, в които съм губил фокус за кратко,” заяви Галхър. “Лий е загубил фокус и не е бил съвсем в състояние за вземане на правилни решения.

“Той бързо се осъзна и напълно правилно свири втори път, за да спре изпълнението, но топката вече беше влязла в мрежата. В този момент VAR му каза, че топката не е влязла във вратата преди сигнала, така че голът не се зачита. Фактът, че отиде до пейката, му даде време, за да събере мислите си.”

Разгорещените полемики идват, след като мениджърът на Уулвърхямптън Нуно Санто беше глобен с 25 хиляди паунда, тъй като през декември заяви, че Мейсън не е достатъчно добър, за да бъде съдия във Висшата лига…