google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Иберийците са в топ 5 на големите фаворити за триумф на Европейското първенство

Испания постигна стабилност на терена под ръководството на треньора Луис де ла Фуенте след последните скандали, свързани с бившия президент на федерацията Луис Рубиалес. Ла Роха се насочва към Евро 2024 като един от големите фаворити, но какво може да очакваме от тях на турнира?

Две гръмки победи в последните им приятелски мачове събудиха надежди за силно представяне в Германия. Полузащитникът на Барселона Педри вкара два гола при успеха с 5:1 срещу Северна Ирландия в събота – първите му голове за националния отбор след отсъствието поради контузия. Предстоят по-трудни изпитания, но признаците са обещаващи за Ла Роха.

Де ла Фуенте се върна към формация 4-3-3, след като експериментира с 4-2-3-1 в приятелските срещи преди три месеца срещу Бразилия и Колумбия. Унай Симон е техният безспорен номер 1 след добър сезон с Атлетик Билбао, докато Дани Карвахал ще започне като десен бек. Има съмнения относно партньорството в центъра на защитата: натурализираните французи Аймерик Лапорт и Робин Льо Норман започват при Де ла Фуенте, но Начо може да замени Лапорт. Впечатляващият ляв защитник на Байер Леверкузен Алехандро Грималдо изглежда сигурен титуляр, след като Хосе Гая от Валенсия е аут от турнира поради контузия.

Родри, Педри и Микел Мерино са доста утвърдени в халфовата линия, докато вълнуващите младоци Нико Уилямс и Ламин Ямал ще подпомагат капитана Алваро Мората в атака. 16-годишният Ямал ще стане най-младият играч в историята на Евро, ако играе срещу Хърватия в събота.

Испания има 3 трофея от Европейски първенства, а Де ла Фуенте ги изведе до титлата в Лигата на нациите миналата година – първият им трофей от големите успехи на поколението в периода 2008-2012, така че се очаква те да бъдат много конкурентни на Евро 2024. Испанците са определяни като едни от фаворитите и ще се надяват да стигнат до последните етапи, след като загубиха на полуфиналите на Евро 2020. Но липсата на повече утвърдени звезди в техния състав е в контраст със страни като Франция и Англия може да им попречи да станат европейски шампиони.