Kиров – Илиев е гросмайсторският дуел в българския футбол
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Днес в Кърджали ще се надстрелват двама от най-можещите ни треньори

В навечерието и след финала в Шампионската лига, в който шпаги кръстосаха Манчестър Сити и Челси, европейските издания бяха заляти с материали, сравняващи двама от най-изкусните майстори в мениджърския занаят – Пеп Гуардиола и Томас Тухел.

Днес у нас пък един срещу друг в изключително любопитен дуел ще застанат Николай Киров и Илиан Илиев – двама от треньорите, които задават модните тенденции в българския футбол в последните години.

Арда посреща Черно море от 19.00 часа на своята шикозна арена в Кърджали в спор за последната евро-квота в родното първенство.

Битката на стадиона в източните Родопи обещава да бъде истински ожесточена, тъй на карта е заложена сериозна сума, която би постъпила в клубната каса на победителя.

Спечелилият днес ще участва в новосформирания от УЕФА турнир Лига на конференциите, а това означава гарантирани 350 хиляди евро от наградния фонд, осигурен от европейската футболна централа.

ГЛАДИАТОРСКИ СБЛЪСЪК НА СТРАТЕГИИ

Вън от съмнение е, че везните в двубоя до голяма степен ще се наклонят от подхода и начина, по който проведат срещата двамата пълководци.

Kиров - Илиев е гросмайсторският дуел в българския футбол 1

Различни по темперамент, Киров и Илиев безспорно са сред най-способните стратези в родния футбол.

Белия, както е известен в Пловдив наставникът на Арда, демонстрира високата си класа още в Града под тепетата, но там преди време нетърпеливо се отказаха от своя треньорски диамант.

Това пък бе големия шанс на зажаднелия за голям футбол Кърджали. Там заложиха на печелившата карта и резултатите са видни за всички – Арда играе съдържателен футбол, съобразяващ се с всички съвременни тенденции. На всичко отгоре вече се цели в печеленето на трофеи и извоюването на квоти за Европа…

Феновете на тима от Кърджали доживяха историческо участие във финал в турнира за Купата на България, в което ансамбълът на Киров отново показа завидна класа и остана само на пет минути от продълженията в сблсъка с ЦСКА София.

С Киров начело Арда играе агресивно и в същото време винаги стремящ се към комбинативна продукция с подчертан стремеж към атаката, в която Спас Делев, Иван Коконов, Жуниньо, а през пролетта и Тонислав Йорданов, демонстрират удивителна ефективност.

Тази вечер срещу кърджалийци обаче застава воденият от Илиан Илиев Черно море, който умее да се противопоставя успешно дори на най-силните тимове. Също със заслужаваща адмирации агресия, но и със забележителен синхрон между отделните звена в дефанзивния вал.

Всичко това, разбира се, се постига със здрава работа в тренировъчния процес и с умели стратегически наставления.

Черно море продължава да бъде един от оазисите в българския футбол и доказателство за това е броят на футболистите, които получават повиквателни за отделните национални гарнитури.

ТЕЖКИ ДНИ СЛЕД РАЗДЯЛАТА С ТОП-СТРЕЛЕЦА

В началото на годината Моряците бяха напуснати от най-плодовития си реализатор – Матиас Курьор, който се отчете с 15 точни попадения през есенния сезон.

Kиров - Илиев е гросмайсторският дуел в българския футбол 2

Умеещият да разрешава подобни заплетени ребуси Илиев обаче се справи и с това предизвикателство и някакси намери начин да се пребори с конкуренцията на Левски, амбициозния Ботев и все по-стабилния Царско село, за да стигне до “малкия финал”, гарантиращ 700 хиляди лева…

В редовния сезон през пролетта Моряците често завършваха без реализиран гол, а само веднъж успяха да вкарат два пъти, но Илиев бе запазил ефективността за решаващата фаза – Черно море се разписа и в шестте мача в плейофите, като в две срещи дори се отчете с 3 попадения.

Киров – Илиев е гросмайсторски дуел от най-висока класа и украшение на епилога на поредния противоречащ сезон в родната футболната действителност!

Всеки един от двамата е в състояние да преобърне хода на събитията на терена, във всеки един момент от срещата. Неслучайно дори безстратсните букмейкъри са твърде предпазливи с предлаганти коефициенти…

Едно е сигурно – зрелището на “Арена Арда” си заслужава!