Колко струва един футболен клуб?
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Оценката на един отбор е далеч по-сложна, отколкото някои си представят

Всеки футболен клуб си има цена. Не всеки я знае, но със сигурност нито един отбор не е непродаваем. На как се определя конкретна цифра за отбор, който струва много повече от сумарната сума на футболистите му? Купували ли сте си къща или апартамент? Знаете, че тогава не купувате само тухлите. Сделките за недвижим имот и един футболен клуб страшно много си приличат.

От началото на новия век покупката на футболни клубове се превърна в ежедневие в спортния свят. Почти всеки сезон някой клуб от топ 5 първенствата в Европа сменя собствеността си дали заради невъзможността на досегашният президент да издържа лъскавата си собственост, дали заради сериозни дългове, които трябва спешно да бъдат погасени или просто заради прищявката на олигарх или сериозен бизнесмен, който се е събудил една сутрин с идеята да има собствен футболен клуб.

Седнете ли на масата за преговори за закупуването на мажоритарния дял акции на футболен клуб има куп неща, които се взимат предвид щом се стигне до най-сериозния въпрос: „И каква е цената?“. Разбира се, една част от нея се калкулира за минути, като се съберат евалуациите на всички активи на отбора включително състезатели, стадион (ако е собственост на клуба), спортни и тренировъчни бази. Не всичко обаче свършва там. В началото говорихме за недвижимите имоти. При тях не всичко е колко квадрата са и какво е състаянието им отвътре. Един от основните фактори, на които много хора се конкретизират при подобни сделки е мантрата „Локация, локация, локация“. Така например само фактът, че отборът, които приемем, че продавате е част от Висшата лига, Ла Лига или Серия А автоматично прибавя солидна сума към стойността си. Тези първенства са трите от най-гледаните не само в Европа, но и в света.
Колко струва един футболен клуб? 1
Заедно с това идват и големите спонсорски договори и приходи от телевизионни права. Логично, ако сте успешен бизнесмен, който иска да инвестира и развива новия си клуб, ще искате този ваш продукт да бъде на голямата сцена и да бъде забелязан от всеки. Същото се отнася и за футболистите, които планирате да купите. Можете да се насочите и към отбор в дъното на класирането в Чехия или Хърватия, но колко от по-добрите играчи ще бъдат изкушени да играят в тези първенства?

Дълговете. Разбира се, щом се стига до продажба, се разбира и какво дължи клубът към различни кредитори и институции, които са му отпуснали финансиране в миналото. Тук в повечето случаи започва голямата игра в преговорите, тъй като всеки дълг е окова за настоящият собственик и той е готов на множество отстъпки, стига само и само да бъде избавен от тегобата, че трябва да погасява огромна сума. Много често наличието на сериозни дългове са най-големия коз при сделката в полза на кандидат-купувача, тъй като това са автоматични разходи, които той има и то без условие. В последните години видяхме много случаи, в които отбор бива закупен за минимална сума, а основният транш отива за покриване на сериозните дългове. Най-известният пример е този на Челси и идването на Роман Абрамович, който по официален договор закупи лондончани за 1 паунд, но погаси милиони в задължения.

Колко струва един футболен клуб? 2

Не на последно място голяма част от цената на един отбор е и историческата позиция и фенбаза на местно и международно ниво. Утвърдилите се с години грандове в Европа и света винаги ще струват по-сериозна сума отколкото други тимове, които на хартия имат същата оценка като футболисти и инфраструктура. Третият най-голям спонсор на всеки отбор след генералните партньори и тв права винаги са феновете му. Дори в някои случаи, като този на родния Левски в момента, именно привържениците са силата, която поддържа живота на тима. Затова този актив на всеки клуб се взима под сериозно внимание, когато се определя колко струва името му. Дори и отбори, които в момента не са в най-добрата си форма като Арсенал, Милан или Манчестър Юнайтед ще струват скъпо на всеки, който иска да ги купи заради огромното си влияние на международната сцена и феновете им по цял свят.