Лакеите от CAS без почивка – наложиха забрана и на Путин
google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Спортният съд в Лозана продължи да изпълнява политически поръчки

Спортният арбитражен съд (CAS) забрани на руските спортисти да се състезават под знамето на страната до 2022 година включително, а на висши държавни служители, включително Владимир Путин, да присъстват на Олимпийските и Параолимпийските игри, съобщават медиите в Русия.

Малко след съобщението съдът в Лозана публикува текста на решението по спора между Световната антидопингова агенция (WADA) и Руската антидопингова агенция (RUSADA).

Санкциите, одобрени от CAS, обхващат президента, министър-председателя, вицепремиерите на Русия, членовете на Федералното събрание на Руската федерация, ръководителите и заместник-ръководителите на федералните служби и ведомства, център за спортно обучение, както и всички лица, работещи в администрацията на президента на Русия и в Следствения комитетна Руската федерация.

Ако обаче членовете на руското правителство са членове на МОК или МПК, това правило не се отнася за тях. Също така ръководителят на държавата, в която се провежда състезанието, има право лично да покани член на руското правителство да присъства на събитието.

Ръководителят на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков нарече забраната на руските държавни служители да присъстват на игрите за неприемлива.

“Решението директно посочва президента на Руската федерация. Не мога да си представя, че арбитрите подкрепят решението за разширяване на тези мерки до държавния глава на суверенна държава”, заяви той.

На свой ред министърът на спорта на Русия Олег Матицин заяви, че съжалява за това решение. „Най-малкото е неправилно разпространяването на санкциите върху държавните служители“, коментира той.