google новини лого Последвай ни
Добави коментар
Ули Хьонес, Сеп Майер, Бастиан Швайнщайгер, Герд Мюлер и Оливер Кан са сред най-големите легенди на Байерн

Байерн Мюнхен е един от най-великите клубове в света. В отбора са играли легендарни футболисти, допринесли за куп трофеи на бварците и дали много на световния футбол. Клубът има периоди на велики успехи в средата на 1970-те години и през 21-ви век. Ще ви запознаем с десет от най-великите играчи, които някога са играли за Байерн Мюнхен.

  • Франц Бекенбауер

bekenbauer

Легендарен защитник, Бекенбауер носи капитанската лента на Байерн и изведе тима до големи трофеи в Германия и в Европейската купа. Неговата елегантност при играта с топка му спечели прякора “Кайзера”. Игра за Байерн от 1958 до 1977 г., спечелвайки множество отличия, включително три европейски купи и четири титли в Бундеслигата. Франц Бекенбауер има и 2 награди Златна топка и 4 пъти бе избиран за Футболист на годината.

  • Герд Мюлер

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 1

Прочут като един от най-великите нападатели, головете на Мюлер бяха от важно значение за успехите на Байерн, включително и на Световното първенство през 1974 г. с тима на Германия. Наричан „Бомбардировача“, Мюлер вкара забележителните 365 гола в 427 мача за Байерн между 1964 и 1979 г. Герд Мюлер получава нагрдата Златна топка през 1970 г. след впечатляващите си изяви с Байерн Мюнхен и Германия. С право е обявен за една от легендите на Байерн за всички времена.

  • Карл-Хайнц Румениге

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 2

Един от най-добрите нападатели на Германия в историята, Румениге спечели няколко титли в Бундеслигата и европейски трофеи, демонстрирайки изключителни умения и лидерство в Байерн Мюнхен. Ключова фигура за баварците през 80-те години на миналия век, Румениге игра за Байерн от 1974 до 1984 г., като допринесе за две титли в Бундеслигата и две Европейски купи.

  • Оливер Кан

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 3

Определян за един от най-великите вратари, Оливер Кан изведе Байерн до множество трофеи в Германия и в Европа, спечелвайки признание за забележителните си спасявания. „Титанът“ прекара по-голямата част от кариерата си в Байерн (1994–2008), като спечели осем титли в Бундеслигата и Шампионската лига на УЕФА през 2001 г. Оливер Кан е безспорно най-добрият вратар на Байерн Мюнхен за всички времена. Той се присъедини към Байерн Мюнхен през 1994 г. и записа цели 632 мача за 14 години в клуба.

  • Сеп Майер

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 4

Друг велик вратар на Байерн Мюнхен е Сеп Майер. Легендарният страж игра за Байерн от 1962 до 1979 г., като спечели четири титли в Бундеслигата и три Европейски купи. Майер е избиран 3 пъти Футболист на годината за изявите си в Байерн и националния тим. Той помага на Германия да спечели Световното първенство през 1974 г. Сеп Майер държи рекорда за най-много мачочве (681) с фланелката на Байерн Мюнхен и със сигурност е играч, който ще се помни от всички фенове на бавварците.

  • Ули Хьонес

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 5

Ключова фигура на и извън терена, Хьонес беше велик нападател и по-късно беше успешен президент на Байерн, наблюдавайки спечелването на много трофеи. Играч на Байерн от 1970 до 1979 г., Хьонес печели множество титли, преди да премине към влиятелна роля като президент на клуба. Той бележи 86 гола в 239 мача за баварците, като в кариерата си на терена има завоювани 3 титли на Германия.

  • Бастиан Швайнщайгер

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 6

Маестро в полузащитата, Швайнщайгер допринесе значително за доминацията на Байерн през 21-ви век, , спечелвайки множество титли в Бундеслигата и Шампионската лига на УЕФА. Присъедини се към младежката академия на Байерн през 1998 г. и игра за старшия отбор от 2002 г. до 2015 г., като спечели редица трофеи с клуба. През 2013 г. халфът получи наградата Футболист на годината в Германия.

  • Лотар Матеус

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 7

Друга голяма легенда на баварския гранд е Лотар Матеус. Той изведе Байерн до национална и европейска слава, спечелвайки награда Ирач на годината на ФИФА през 1991 г. Матеус имаше два периода в Байерн (1984–1988 и 1992–2000), спечелвайки седем титли в Бундеслигата и трофея от Купата на УЕФА. Полузащитникът вкара 100 гола в над 400 мача за клуба и често е смятан за един от най-добрите играчи в световния футбол по време на своята бляскава кариера.

  • Филип Лам

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 8

Капитан на отбора, спечелил требъл през 2013 г., Лам е сред най-великите играчи на Байерн Мюнхен. Лам прекара цялата си професионална кариера в Байерн, от 2002 до 2017 г., като водеше отбора към победи и трофеи. Защитник и лидер на терена, Лам винаги демонстрираше колко важен играч е за Байерн Мюнхен, а специалистът Пеп Гуардиола говори за „вродения футболен мозък“ на германеца през 2015 г., което показва какъв талант е Лам.

  • Томас Мюлер

Легендите на Байерн Мюнхен – най-великите играчи на клуба 9

Единственият действащ футболист от нашия списък с легендите на Байерн Мюнхен, Томас Мюлер е настоящат икона на баварския гранд. Майсторството на Мюлер при отбелязването на голове са допринесли за множество успехи в Бундеслигата и Шампионската лига. Продукт на школата на Байерн, Мюлер е в клуба от 2000 г., печелейки голям брой трофеи с клуба, сред които 12 титли на Германия и 2 трофея от Шампионска лига.